Zklamání z TOPO Czech 3 Pro

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod bohemian 19. 8. 2009 19:41

1. Chybí názvy významných turistických míst, stejně tak jako názvy důležitých turistických rozcestí. Přitom tyhle názvy jsou snadno dohledatelné na všech papírových turistických mapách a i turistická varianta mapy.cz jimi povětšinou disponuje. V řadě obcí chybí i názvy budov jako Obecní úřad, Škola.
2. Absolutně nedělají rozdíly v cestách se zpevněným povrchem nebo nezpevněným povrchem, přičemž některé zpevněné cesty jsou i vyasfaltované a jezdí po nich auta, i když jsou určeny jen pro lesnické či zemědělské práce, rovněž jsou na klasických turistických mapách rozlišeny jako zpevněné stejně tak i na mapy.cz Většina okolních obcí má vodárny , jsou to budovy umístěné v terénu, vedou k nim v polovině případů asfaltové cesty a ve všech případech zpevněné cesty, normálně tam chybí nejen ty budovy, ale i ty cesty označené jako zpevněné a navíc bych postrádal označení ochraného pásma vodního zdroje. Na tištěné mapě tyhle informace spíš najdete jak nenejdete, na tomhle zmetku od Garminu je to obráceně.


Suma sumárum, ta mapa je velmi špatně odvedená práce přičemž tyhle nedostatky se dali odstranit pouhým okopírováním od jiných výrobců. K čemu pak taková mapa s názvem turstická, když vám zapře cestu širokou jak vrata nebo chybí název místa, který se na tištěných mapách vykytuje jič dvacet let. Jsou to jen vyhozené peníze.
bohemian
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ovo 19. 8. 2009 23:05

Vyhozené peníze to jsou každopádně :)
Sice tu mapu nemám, ale myslím, že bude obsahovat totožné cesty jako levnější sestra. K té bych řekl, že jsou oblasti, kde nesedí snad polovina nezpevněných cest (např. Posázaví), zatímco jinde je to poměrně přesné. Letitá asfaltová cesta lesem skutečně často v mapě neexistuje, zatímco dobře vyznačená nezpevněná cesta jaksi už zarostla 20-letým porostem... A barevným turistickým značkám se věřit nedá vůbec.
Pokud jedu někdy podle této mapy na kole, docela často bloudím. Druhý den ale už jedu po vlastní stopě stejnou trasu a užiju si ji.
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Akan 20. 8. 2009 06:54

Vyznačení kaplí a kapliček je však perfektní. Ty jsou (alespoň v jižních čechách v oblasti Č. Kanada) vyznačené ve všech velikostech a provedeních. Z toho je vidět, že vatikánská politika neměnného přístupu a jen pozvolné evoluce vede k objektové stabilitě. Vemte si z toho příklad "klíčníci" a jiní novodobí avanturisté. To je samozřejmě "ftip", jsem pohan. Starý Had
Akan
Junior

Odeslat příspěvekod Czechnology 20. 8. 2009 09:20

Mně docela vadí, že se nějaké detaily začnou zobrazovat až od měřítka 800m (na Oregonu), do té doby snad jen dálnice a puntíky pro města. V Rakouské Topo je tohle určitě kvalitnější, myslím.
Czechnology
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 20. 8. 2009 09:26

Zobrazení lze na Oregonu celkem podrobně nastavit. S podrobností se to ale na druhou stranu nesmí přehnat, jinak budou reakce přístroje pomalé.

Na Topo Czech 3 mi trochu začíná vadit její hlavní inovace - obrysy budov. Orientaci ve městech spíš komplikují, je to mnoho malých prvků navíc, mezi kterými se ztrácí jiné důležité informace.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Czechnology 20. 8. 2009 09:46

Marek: To sice ano, ale všechny ostatní mapy jsou ok, jen TopoCzech je v tomhle divná. A to nastavení je globální, takže mi to zase pokazí opačným směrem všechny ostatní mapy.
Czechnology
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Akan 20. 8. 2009 13:37

Czechnology píše:Mně docela vadí, že se nějaké detaily začnou zobrazovat až od měřítka 800m (na Oregonu), do té doby snad jen dálnice a puntíky pro města. V Rakouské Topo je tohle určitě kvalitnější, myslím.

Právě stahujeme do TT GO novou mapu. Měřítkové "odměřování "informací se tam prohloubilo úměrně tomu, jak narost počet nových tvarů a psaných údajů. Po změně měřítka dokonce je znát prodleva nutná k přepsání nadpisů a oznámení. Budeme se muset naučit lépe pracovat s přednastevením žádaných POI.

Dále chci podotknout, že pro opravdový komfort navigace to chce mít k dispozici elektronickou nebo tištěnou auto-mapu a k tomu TOPO nebo i další produkty. Myslím, že docela ujde naše kombinace ATLAS NT8+ADRESY ČR1 a TOPO CZ2 (3), které si můžeme přepínat v "cykloGPSkomp" Garmin EDGE 605/705.
Akan
Junior

Odeslat příspěvekod 1dada 26. 8. 2009 15:30

Já mám TOPO Czech 2. S touto mapou jsem dost nespokojený - např. v ní nebyla snad více než polovina rozhleden otevřených cca v r. 2003 (5 let před uvedením mapy) které jsem na dovolené hledal, restaurace nezřídka mají chybu 200 m - pak je o 2 ulice jinde než ji hledáte - nemá to cenu, chybně je např. Nýznerovský vodopád v Rychlebských horách (chyba asi 500 m), propast Hůrka u Hranic (chyba 700 m). Co je mi platné že je v mapě hodně bodů, když jsou mnohé z nich (i ty významné) špatně zakreslené ? Nevěřím že by TOPO Czech 3 byla jak mávnutím kouzelného proutku dokonalá, spíš to bude podobné = kupovat se mi ji moc nechce.
1dada
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 26. 8. 2009 19:36

@1dada: Tak jí nekupuj ;-]
anonymni

Odeslat příspěvekod Akan 2. 9. 2009 07:01

Marek L. píše:Zobrazení lze na Oregonu celkem podrobně nastavit. S podrobností se to ale na druhou stranu nesmí přehnat, jinak budou reakce přístroje pomalé.

Na Topo Czech 3 mi trochu začíná vadit její hlavní inovace - obrysy budov. Orientaci ve městech spíš komplikují, je to mnoho malých prvků navíc, mezi kterými se ztrácí jiné důležité informace.


Nejen obrysy. Ikony snad navrhoval žák Pikasa. Na Garmin EDGE jsou z valné většiny prakticky nečitelné. Nezpevněné cesty odpovídají realitě známé z vojenských map, které kdysi uvolnila pro turistiku Dobruška. Ty které nám zarůstají nebo je zrušili noví majitelé pozemků se nám nemění. Řekl bych, že tvůrce mapového díla žije tak trochu z podstaty.
Akan
Junior

Odeslat příspěvekod Romstar 2. 9. 2009 08:35

Zdravím, mně se mapa líbí a to moc. Nevím kolik zemí má tak kvalitní mapy?
Neexistuje hloupá otázka, jen hloupá odpověď.
Romstar
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Akan 2. 9. 2009 09:08

Můj děda říkával: "Inu, proti gustu žádný dišputát." (De gustibus non est disputantum).
Akan
Junior

Odeslat příspěvekod natalek 9. 10. 2009 19:56

Existuje někde soupis - legenda k mapám TOPO ?
Některé symboly mi nejsou jasné.
:mrgreen: A oproti Topo2 je v trojce zakreslená moje chajda v lesích :mrgreen:
Garmin nüvi 670 FM, Atlas CZ 8NT, Topo CZ 3, Adresy CR v1, CNENT2010.10 Central & East
natalek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod superkutil 26. 10. 2009 12:31

U TOPO PRO je hlavně otázkou, zda by při přesnosti navigace nestačilo menší rozlišení 1:20000 nebo 1:25000. TOPO 3 PRO se mi líbí, má oproti verzi 2 odstraněné některé chyby, ale abych řekl, tak by i stačila verze 1:50000 jen kdyby obsahovala více údajů. Používám v mobilu aplikaci, která jako podklad používá bitmapové mapy (stažené z www.mapy.cz) a je to mnohem lepší jak vektorové. Ale nové Garminy by už snad ty bitmapové mapy měly umět.

Jinak můžeme být za TOPO 3 PRO vděční, mám mapy i Rakouska, Německa, Slovenska a Norska a pořád ty české jsou nejlepší. Němci mají mapy 1:25000 ale jsou mnohem horší jak naše 1:50000.
Garmin Oregon 450 + TOPO 3.0
Garmin Nuvi 765T
Mondeo kombi 2.2 TDCI
superkutil
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Akan 27. 12. 2009 23:34

Romstar píše:Zdravím, mně se mapa líbí a to moc. Nevím kolik zemí má tak kvalitní mapy?

Lepší mapy k nahlédnutí v U.K. a FR prostřednictvím SKIDEA nebo OpenMaps. Zkouším je a na rozdíl od TOPO CZ 3 se jejich vrstvy při větší podrobnosti (rozlišení) vůči sobě naposouvají a už vůbe se nerozpojují švy mapových segmentů, což se našemu tvůrci běžně děje. Jsem rád že jezdím, do velkých podrobností na EDGE při jízdě na kole stejně nejdu, pro práci na MapSource je to však bídné. Abych si našel vše co potřebuji musím kombinovat 3 až 4 typy map. Zatím nejvíce se mi pozdává u nás Cykloatlas, ten však je snad jen tištěný. Hodlám se také podívat na možnosti fb-NAVI GV-370 (i-TEC/PRETEC), kde se požívá TeleAtlas a Freytag/Berndt mapování (ČR 1:50 000).
P.S.
... a H.N.Y. Romstáre
Akan
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků