Přesnost GPS navigace na mobilních telefonech

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Cejetice 26. 11. 2009 15:29

Jakou přesnost dosahují vlastníci mobilních telefonů při vyhledávání cíle, například při geocachingu. Moje zkušenost s Nokií E71 je taková, že se dostanu na vzdálenost 12-15m od cíle, když mi naskočí na obrazovce, že jsem již v cíli, a tím tak další upřesňování končí. Jedinné, jak polohu cíle upřesnit, je zkusit se k cíli přiblížit znovu z jiného směru a cíl pak hledat v průsečíku obou příchozích směrů. Neexistuje buď nějaký upřesňovací software nebo nějaké nastavení telefonu, které by mi v tomhle problému pomohlo?

Obecná otázka na všechny GPS přístroje - Jak moc je nepřesnost přístroje ovlivněna při navigování pod stromy? Mají s tím problém i kvalitní přístroje specializované na outdoor použití?

Jak dlouho trvá, než se vám váš přístroj připojí k GPS? Myslím tím od zapnutí navigace nebo od spuštění softwaru na telefonu. Mně se ve městě mezi baráky někdy nepřipojí nikdy, někdy po 5 minutách. Na otevřeném prostranství, na louce nebo na poli, tak za 1min. Je to normální?
Cejetice
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jarda62 26. 11. 2009 17:46

mio p360 cca 10m htc artemis to same garmin 250w cca 5m nuwi 660+egnos cca4m garmin legend hcx+egnos otevřený prostor 2m stromy zastavba cca3-4m fix trva ruzne výhled delka vypnuti atd podle meho vetsi přeswnosti nedocílíš pokud chci uložit nejaky bod tak stejně musím pruměrovat
jarda62
Junior

Odeslat příspěvekod xtonda 26. 11. 2009 18:00

To je furt dokola, civilní spotřební přijímače prostě podléhají různým vlivům viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Gps#Error_ ... d_analysis a prostě je nutné počítat s tím, že i ve zdánlivě dobrých podmínkách může mít udávaná pozice chybu 10 - 15 m a to i tehdy pokud GPS přijímač udává chybu menší. V neoptimálních podmínkách jako třeba v lese to může být ještě o dost horší. Zpřesnění je možné dosáhnout pomocí korekčních dat získaných přes EGNOS přímo GPS přijímačem, pokud to podporuje, nebo pomocí dat z CZEPOS (http://czepos.cuzk.cz/) k čemuž je nutné mít připojení na internet a vhodný software.

Pod stromy se to zhoršuje, to je jasné, kvalitní outdoorové přístroje sou kvalitní tím, že jsou odolné, vodotěsně, používají kvalitní materiály a díly, ale GPS čipy jsou v nich srovnatelné jako v jakémkoliv civilním spotřebním přístroji (a sem spadají i přístroje jako Magellan mobile mapper 6, Trimble Juno či Getac PS236)

Záleží na tom jak dlouho to bylo vypnuté, jak obtížná je situace, pohyb to také hodně zhoršuje, takže mezi domy při chůzi to klidně těch 5 minut může být. Vždy je lepší pro chycení se mít co nelepší výhled na oblohu a nepohybovat se.
xtonda
Junior

Odeslat příspěvekod audis 27. 11. 2009 00:30

já když vyjdu z práce pěšky a jdu ve městě mezi domy, naloguje se až za deset minut na mostě. poslední známá pozice byla do 5 km vzdálená. předpokládám, že kdybych šel prostředkem ulice (a ne po chodníku vedle domu o několika patrech), bude to za pár sekud až desítek sekund. protože když ho zapnu v autě, signál takto rychle mám. pocket pc E-ten m700

geocashing nedělaám, v autě a pěšky s přesností nemám problém. nebo mám, ale svádím to na špatné souřadnice. (např. při hledání bankomatu v neznámem městě). naposledy v jičíně byl o 40m vedle. Ale stál jsem přesně na rohu ulice, přesně jako v mapě byl kurzor.
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lu.kas 28. 11. 2009 12:10

Já mám s přesností na mém SE G705 docela dobrou zkušenost, většinou je takových 10m (na ulici s nízkými domy, pod řídkými stromy), 5m v otevřeném terénu, 12-20m v normálním lese.
Jen je aktualizace trochu pomalá, když jdu a zastavím, aktualizace polohy na správnou trvá třeba i půl minuty. Ale možná to je i ve výpočtu polohy mapovým programem (Trekbuddy).
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod libora 1. 12. 2009 09:54

Musím potvrdit, že E71 není nejvhodnější k přesnému navigování (např. geocashing), ve městě s úzkou zástavbou (standardně stará centra) mám přesnost i v řádu stovek metrů !!! Nejlepší přesnost ve volném terénu se pohybuje kolem těch 10-15 m. Pro automobilovou navigaci to vcelku stačí, ale to je tak vše.
libora
Junior

Odeslat příspěvekod inzaghi 2. 12. 2009 07:40

Dobry den mam dotaz, vydrzi dyl navigovat mobil co ma integrovany GPS modul anebo kdyz je pripojenej pres bluetooth na externi GPS modul? a radove o kolik? dekuji
pozn: muj GPS modul Nokia LD-3W vydrzi 22 hodin, takze se ptam na vydrz mobilu. :-)
SAMSUNG Google NEXUS S I9023, Android 2.3.6
inzaghi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Cejetice 3. 12. 2009 19:00

Moje Nokie E71 vydržela asi 20 hodin, než se zcela vyčerpala. Takže to bude podobný výsledek.
Cejetice
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod audis 3. 12. 2009 22:14

poctket pc s wm s intgr gps vydrzi 4 az 6 h dle modelu a stari baterie. mne uz jen 3h jak to tak vidim. s etx. gps pry dele, ale nevim kolik.
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod verdini 2. 1. 2010 18:55

Prosim o radu. Mam Nokiu 5800 s navigaciou Sygic. Pouzivam tuto kombinaciu ako navigaciu do auta, kvalita signalu je ale velmi premenliva, niekedy (najme ked je najviac potrebna) je signal az tragicky slaby alebo ziadny. Chcel by som sa spytat ci nemate niekto skusenost ci sa kvalita signalu zlepsi ked dokupim externy GPS modul (napr Nokiu LD-4w) a integrovaný GPS modul vypnem. Ci sa mi investicia do externeho modulu oplati a vysledok bude stat za to.
Prosim este ci niekto mate skusenost, ked mate spojeny externy bluetooth modul s mobilom, ci mobil zvladne spojenie aj viac BT zariadeniami (mobil mam cez BT bezne spojeny s autoradiom, a chcel by som aby to fachalo aj po pripojeni externeho GPS modulu)
Dakujem.
verdini
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 3. 1. 2010 17:33

Nokie mají tragické GPS moduly (třeba N97, 5800), špičkové naopak HTC. U takového HD2 či HD je fix v rámci jednotek sekund, citlivost úžasná (není problém získat fix i uprostřed místnosti) a přesnost také.

Externí GPS modul Nokii pomůže, ale je to opruz, nabíjet a starat se o dvě zařízení, párovat je, atd.
Radek.Hulan
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod audis 3. 1. 2010 17:53

Radek.Hulan píše:ale je to opruz, nabíjet a starat se o dvě zařízení, párovat je, atd.

taky bych to nechtěl. byť to má pár dalších výhod. ale nechtěl!!
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod warhead_cz 4. 1. 2010 08:25

ono obecne externi modul strci vsechny interni do kapsy, ale to vyuziji asi jenom kaceri ;-)
Navigace - všechny
PC - 5200+,m2n-sli,4g,460gtx a dalši
wagen - dfensovo vysnena doslova
warhead_cz
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 4. 1. 2010 12:39

@warhead_cz - to samozřejmě není pravda. Modul v telefonu s 4.3" displejem může mít (a podle citlivosti asi i má) větší a lepší anténu než je v malém modulu externím.

Chipsetová sada od Qualcomm (1GHz Snapdragon) má GPS integrovanou a opravdu vynikající, je lepší než externí SiRF Star III či Mediatek moduly, navíc si volitelně pomáhá pomocí A-GPS (přenos almanachů přes internet a triangulace pozice přes GMS), takže má mnohem rychlejší fix než dedikované krabičky.

V praxi je dnes "kvalitní" externí modul výrazně horší než kvalitní interní.
Radek.Hulan
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod warhead_cz 4. 1. 2010 13:29

tak je pravda, ze dracka jsem jeste nejak na gps netestoval, ale zatim vsechny interni co jsem zkousel nedosahovaly kvalit externich modulu at uz gotraxxu(mtk) nebo klasickych sirfu. Budu tedy zvedav ackoli v nej nemam moc duveru
Navigace - všechny
PC - 5200+,m2n-sli,4g,460gtx a dalši
wagen - dfensovo vysnena doslova
warhead_cz
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků