Princip A-GPS

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod TommyTS 19. 8. 2009 15:55

Zdravim, zajimalo by mě na jakem princip pracuje Asistovane GPS vmobilech. Kdesi jsem četl, že při získáváni polohy se zapnutym AGPS telefon stahne nějaka data pomoci GPRS a pořad nevim jak to tedy doopravdy je - nejak se mi to nezda. Mam Nokii N79 a dneska jsem si hral s nastavenim.
Při vypnutem AGPS a zapnutym pouze integrovanymGPS mi navigace (Sygic) našla polohu cca za 1minutu. Při použiti i AGPS to bylo cca 5 vteřin. Zkontroloval jsem si datove pakety v mobilu, ale žádná data stažena nebyla. Proto jsem vypl intGPS a nechal zaple pouze AGPS. Navigace našla polohu zase do 5ti vteřin - opět žádná stažena data. Napadlo mě teda, že telefon urychluje zjištěni polohy tim, že si s GSM vysilače vezme přibližne info o poloze, něco jako Informace o buňce v mobilu.
Zkusil jsem jěště jednu variantu. Vytahnul jsem z telefonu SIMku a pustil navigaci pouze s aktivovanym AGPS, poloha byla určena hned... takže je teoreticky nesmysl, aby AGPS stahovala data od Operatora přes GPRS/EDGE. :hm
Potvrdi mi někdo moji teorii, popřipadě ujasni jak to ve skutečnosti je :?:

V nastaveni telefonu Zjišťovani polohy jsou na vyběr:
Bluetooth GPS
Asistovane GPS
Integrovane GPS
Podle sítě - při tomto nastaveni, podle mě, teprve telefon použiva data stažene přes GPRS, nebo se pletu?
Dalši věc je Server zjišťovani polohy - ten mam vypnuty. V zaplem stavu je na vyběr nastaveni serveru (defaultně mam O2 internet)

Tak a co teď :-|
TommyTS
Junior

Odeslat příspěvekod warhead_cz 19. 8. 2009 16:03

agps je pomerne relativni pojem no :-D myslim ze tady o tom jiz bylo hluboke zamysleni
Navigace - všechny
PC - 5200+,m2n-sli,4g,460gtx a dalši
wagen - dfensovo vysnena doslova
warhead_cz
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jiří Kuruc 19. 8. 2009 16:47

Ono je to v tom, že dříve AGPS skutečně znamenalo stahování informací prostřednictvím GPRS/EDGE pro rychlejší start GPS. Konkrétně si GPSka stahovala dráhové efemeridy a almanach, takže tyto informace nemusela získávat posloucháním od satelitů (které mají setsakramentsky pomalý datový přenos). Dodnes je tato funkce v PDAčkách na Windows Mobile (a první ji měl iPaq hw6515 pokud se dobře pamatuju). Tyto infromace ale mají omezenou platnost, dnes 7 dnů, takže po vypršení se musí data stáhnout znovu.

Pak vznikl další fenomén - Assisted GPS, AGPS. Zde již skutečně využívá mobilní sítě + databáze vysílačů a jejich poloh = výpočet přibližné polohy. Díky tomu je určení polohy takřka okamžité a bez nároků na stažená data - to využívá řekl bych Nokia, že ano?
Jiří Kuruc
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod TommyTS 19. 8. 2009 17:18

Konečně mi to někdo potvrdil ! VŘELE DIKY :tleskani :tleskani
To by vysvětlovalo i to, že Assisted GPS funguje i bez Sim karty na moji NOKII
TommyTS
Junior

Odeslat příspěvekod Ovo 19. 8. 2009 22:49

TommyTS píše:...
To by vysvětlovalo i to, že Assisted GPS funguje i bez Sim karty na moji NOKII

Jak to myslíte, že to vysvětluje - pokud vím, tak při nepřítomnosti SIM polohu vzhledem k BS nelze zjistit - tuto funkci musí SIM karta i telefon podporovat, nehledě na to, že údaje o TA musí telefon odeslat a údaje o poloze přijmout. Obávám se, že bez SIM žádná asistence není.
Podobně se chová i klasická GPS, první spuštění je záležitostí minut, ale s čerstvým almanachem a přibližně stejnou polohou jsou to jednotky vteřin.
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Akan 20. 8. 2009 07:28

Níže uvedený text byl již uveden v SF v části pro PDA.
Úplný odborný výklad všeho co se dotýká jakékoli perspektivní technologie GPS na celém světě je možno naleznout v článku zde citovaného autora z uvedené univerzity:

Weak Signak Tracking and A-GPS Mr. Chris RIZOS „The University of New South Wales Australia“
Výtah a česká citace původního, anglicky napsaného textu:
Asistovaná navigace GPS pro použití v podmínkách slabého signálu.
U.S. FCC dokument na vývoj nouzového volání s udáním polohy a s odpovědí „E911“ pro vnější a vnitřní prostředí se stal hnací silou na vývoj GPS pro integraci do mobilních telefonů. Protože vvf signál navigačních družic (L2C) špatně proniká do budov (tlumení je -20 až -30 dB oproti otevřenému prostředí), byl vyvolán zájem o bezdrátovou podporu GPS „Wirwless Assisted-GPS (A-GPS) a o vysoce citlivé přijímače GPS. To vše s požadavkem na HW/SW integraci do mobilů.
Je-li signál z družic slabý, nemusí se vždy podařit dekódování navigačního souboru dat a v takovém případu mají udržet polohu v běžícím navigačním systému údaje z mobilní sítě. Jedná se o ekvivalentní údaje družic vyslané do časoměrně-dálkoměrného systému z mobilní sítě. Údaje obsahují i aktuální polohu viditelného „souhvězdí“. Spolu s citlivějšími přijímači a novým algoritmem sledování signálu se udržuje procesor v chodu na pravém družicovém nebo záložním serverovém signálu. Podrobnosti k novým citlivým přijímačům GPS jsou na adresách jejich výrobců: http://www.snaptrack.com nebo na http://www.sirf.com nebo také na http://www.unav-micro.com a ještě na http://www.signav.com.au .

Konec citace a pokračování v odpovědi na Váš dotaz.
Aby došlo k nastavení přes mobilního operátora musíte dát mobil na čas do trezoru nebo vyjmout baterii. V tomto stavu ponechat takovou dobu, aby se zcela zrušil vztah vnitřní paměti k synchronu souhvězdí (aby almanach byl zcela neaktuální). Za těchto podmínek je pak možno zjistit co se odehraje po zapnutí v objektu kam neproniká signál GPS avšak proniká signál Vašeho mobilního operátora.Tím co se zjistí míním rychlost nastoupení orientace a zprávu o průběhu stahování údajů. Máte-li však Nokii novou, pak je možné, že je v ní vložen údaj pro časově omezené používání A-GPS "zdarma" (v ceně nákupu). Nemusí pak proběhnout hlášení o stahování dat.
Akan
Junior

Odeslat příspěvekod TommyTS 20. 8. 2009 08:02

Ještě jeden dotaz.
Je tedy pravdive i toto tvrzení o němž se zmíníl Jiří Kuruc?

"Pak vznikl další fenomén - Assisted GPS, AGPS. Zde již skutečně využívá mobilní sítě + databáze vysílačů a jejich poloh = výpočet přibližné polohy. Díky tomu je určení polohy takřka okamžité a bez nároků na stažená data - to využívá řekl bych Nokia, že ano?"
TommyTS
Junior

Odeslat příspěvekod warhead_cz 20. 8. 2009 08:20

Nevidim duvod proc by nemelo byt. Pokud vim toto treba vyuzival i iphone jestli se nepletu. Jinak me osobne to neprijde jako moc smysluplna funkce.
Navigace - všechny
PC - 5200+,m2n-sli,4g,460gtx a dalši
wagen - dfensovo vysnena doslova
warhead_cz
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ovo 20. 8. 2009 09:14

Pokud míníte tuto debatu seriózně, tak by to možná chtělo přečíst základy o tomto tématu
uvedené v příspěvku od uživatele piErcE z předchozích diskuzí na totožné téma, které mj. tvrdí toto:

GPS přijímač ovšem nebude načítat almanach z družice, ale poskytne mu je telefon zkrz GSM síť. Kromě něj navíc telefon předá GPS přijímači přepočítaná data pro kolerátory (slouží k zjištění doby letu signálu z GPS do telefonu). Na základě polohy vysílačů GSM signálu se zjistí přibližná zeměpisná poloha telefonu a podle toho se mu zašlou informace o GPS družících a další data. Díky nim pak není potřeba získávat signál minimálně ze čtyř družic, ale jen ze tří – zbytek dodá mobilní operátor.
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Akan 20. 8. 2009 11:32

Asistovat znamená pomáhat (jeden druhému). Je-li ten prvý modul GPS navigace v mobilním telefonu a nebo vně mobilního telefonu (jako přístavek), je ten druhý v témže mobilním telefonu systémem tohoto (HW/SW nebo chcete-li FW). Není-li vnitřní nebo vnější modul GPS schopen najít signál z družic souhvězdí GPS (NAVSRAR) z důvodu jeho nedostatečnosti, asistuje mu (pomáhá mu) to zlepšit telefon a operátor se službou A-GPS, realizovaný signálem mobilní sítě (O2/Vodafon etc.). Kolik je v té službě obsaženo úkonů: Tedy "Načítání almanachu", "Suplování signálu družic" nebo dalších, není zde podstatné. Pro Vás platí, že máte-li aktivovanou službu A-GPS, budete mít zaručenu orientaci v budovách, tunelech a metru i jinde v případech, kdy je tam zabezpečen signál pro mobil. To je v USA, UK, FR, GE, SW a jinde obvyklé proto, že hotely a nákupní centra jsou rozsáhlé(á), často i pod zemí (už i v Moskvě, o Číně a okolí nemluvě) a tudíž a proto si lidé z nejrůznějších důvodů tuto službu (A-GPS) přejí. Pokud jste jako já z něčeho jako je souměstí Brandýs nad Laben - Stará Boleslav, kde máme Penny a Lídl a nezabloudíte v Metru (to je v ČR jen v Praze), nepotřebujete to a je škoda, že Vám to někdo vnutil. Starý Had (pozor kouše)
Akan
Junior

Odeslat příspěvekod Martin944S2 20. 8. 2009 11:34

V podstatě podobný problém řeším u svého nového telefonu Porsche Design P9522. Ten má taky asistovanou GPS s možností zapnuto/vypnuto a využívá GPRS připojení. Ale zkoušel jsem jak wap profil, tak profil O2 internet a nic, data nestahuje... kontroloval jsem to i v protokolu. GPS mi na volném prostranství naběhla cca po 10 minutách až... A-GPS musím u operátora aktivovat???
Martin944S2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TommyTS 20. 8. 2009 11:56

Akan: chapu, jen mě zajima jeden hlavni rozdil, jestli ono Asistovane GPS, ktere mam v Nokii, pracuje v takovem režim, že stahuje data pře GPRS nebo zjišťuje přibližnou polohu z BTS, tak jak tomu je u Informaci o buňce.
V telefonu mam možnost zapnuti Asistovane GPS a take možnost Podle sítě.
Dalši volba co lze nastavit je definovani serveru zjišťovani polohy - až v něm lze nastavit přistupovy bod (O2 internet) a servr - supl.nokia.com. Tuto možnost mám ale vupnutou, takže to je možna přičina toho, že se nic nestahuje a Asistovane GPS určuje tedy polohu podle BTSek.

Každopadně žadnou službu A-GPS mi nikdo nevnutil (nic jsem u operatora neaktivoval atd.)
Mam aspoň častečně pravdu?
TommyTS
Junior

Odeslat příspěvekod Akan 20. 8. 2009 12:02

Nejsem expert na Nokii, navštívil jsem však její stránky a pro každý tam příslušný mobil jsem naleznul vše potřebné, včetně poradenské služby. S internetem O2 , roamingem etc, etc, jsem měl řadu problémů v různých zemích EU. Proto mám do auta na cesty Vodafon. Tím se to vyřešilo.
Akan
Junior

Odeslat příspěvekod TommyTS 20. 8. 2009 12:09

TOto se píše v Manualu k telefonu:

Při aktivování služby A-GPS přijme přístroj
informace o družicích z asistenčního datového
serveru přes celulární síť. S pomocí asistenčních da
může přístroj získat polohu GPS rychleji.
Přístroj je předem nakonfigurován pro práce se
službou Nokia A-GPS (pokud není k dispozici
konkrétní nastavení služby A-GPS provozovatele
služby). Data jsou ze serveru služby Nokia A-GPS
načítána pouze v případě potřeby.
Pro načítání dat služby Nokia A-GPS přes paketové
datové spojení musíte mít v přístroji definován
přístupový bod k internetu. Pro definování
přístupového bodu pro službu A-GPS stiskněte
tlačítko a zvolte možnost Nástroje >
Nastavení > Obecné > Poloha > Server zjišť
polohy > Přístupový bod. Pro tuto službu nelze
využít přístupový bod bezdrátové sítě WLAN.
Můžete použít pouze přístupový bod pro paketová
data. Při prvním použití systému GPS vás přístroj
požádá o zadání přístupového bodu k internetu.

A jelikož já mam Server zjišťovani polohy Vupnut, nemužou se mi tedy samovolně stahovat paketova data.
EDIT: tď jsem si to potvrdil... zapl jsem Metody polohy - Podle sítě a zapl Servr zjišťovani polohy. Telefon jse automaticky začal připojovat přes EDGE.
Takže jsem to konečně vyřešil :-) Děkuju všem za přispěvky.
TommyTS
Junior

Odeslat příspěvekod Akan 20. 8. 2009 13:31

Rádo se stalo,
my "TT obec" teď máme svátek,
teče nám nová mapa,
tak se na chvíli staráme sami o sebe.
Akan
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků