Chyba GPS signálu?

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Lukino 25. 2. 2008 22:50

Stala se mi pomerne zajimava vec. V nedeli jsme jeli dvemi auty nezavisle na sobe z Brna na Semmering do Rakouska. Ja s TomTom Navigator 6 v PDA a s posledni oficialni mapou Western Europe, kamarad s Garminem nuvi 250, zrejme s ekvivalentni mapou.

Po sjezdu z dalnice A2 na rychlostku S6 zacala navigace ukazovat nesmyslne, chvili jsme kopirovali dalnici, ale o kus vedle, podle navigace jsme jeli rybnikem, lesem atd, chvili se zase pozice menila skokove, nebo se na chvili pozice prichytila k mape, aby za chvili odskocila jinam. Navigace byla evidentne zcela zmatena.

Chvili pred sjezdem na okresni silnici primo na Semmering se vse vratilo do normalu. Zajimave je, ze kamaradovi s Garminem to provadelo totez, cili chybu mapy, coz jsem povazoval za pricinu (trasu jsem jel poprve) jsem vyloucil. Vypadalo to jako chyba GPS signalu, nebo jako by bylo kratkodobe "zapnute" generovani zamerne odchylky.

Cestou zpet po stejne trase navigovani probehlo v obou pripadech jiz v poradku.

Chci se zeptat, zda je neco takoveho co jsem zminil (chyba gps signalu, vypadek nektere z druzic atd...) mozne, respektive co by mohlo byt pravou pricinou? Navigaci pouzivam jiz cca 2-3 roky a toto se mi stalo poprve. Dodnes jsem predpokladal, ze GPS signal bud nefunguje, nebo funguje spravne. Mate nekdo s timto zkusenosti? Diky :)
Lukino
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Policak 25. 2. 2008 23:07

Jednou, už to bude víc jak rok, se mi stalo, že mi navigace neustále, i ve chvíli, kdy jsem stál, ukazovala, že se pohybuji směrem na sever, Pohyb se neustále zrychloval, ke konci už jsem "jel" rychlostí přes 300 km/h. :lol: Nepomáhalo ani vypnutí, po zapnutí se to opakovalo. Už jsem se smířil s tím, že půjdu reklamovat, ale další den již jela normálně a od té doby se to neopakovalo.
Podpis....to jako můj? Nebo čí? Radši to nechám volný.
Policak
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lukino 26. 2. 2008 08:33

Policak: no to vypada, ze to byla ta stejna "zavada"... GPS navigace ziskava data jedine prijmem GPS signalu (pokud to neni navi vestavena v aute, kde muze jeste navic snimat otacky kol apod), takze jako jedina logicka zavada vychazi splaseny GPS signal :)
Lukino
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod |Mio| 29. 2. 2008 09:41

Mohlo to byt cokoli od lokalniho zamerneho ruseni GPS, pres rekalibraci satelitu a konce proste u nejakeho silneho odrazu signalu od okoli, v zavislosti na pocasi atd.

Jisty je , ze pokud to delali obe navigace v priblizne stejnem case, tak to nebude pristroji, ci jejich obsahem.
"Nemam rad CENZURU = nemam rad De Funese"
Motto: "Heh pry pravidla fora, ale nikdo mi nezdeli ktere jsem porusil. Kam ten svet speje"
|Mio|
Junior

Odeslat příspěvekod HaD 29. 2. 2008 22:13

Policak > To se mi stává celkem často, když dám GPS na okno, tak často chytne jen 3 satelity (mám blbý výhled z okna) a jak některý satelit letí za obzor, nebo možná jak se pohybuje a signál se odráží od okolních paneláků, tak jsem taky "jel" 50tkou cesta necesta a zkončil jsem asi 80km od Brna, kdy se signál ztratil...
HaD
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Policak 1. 3. 2008 01:13

Satelity GPS jsou, pokud vim, geostacionarni, takze za obzor jaksi zapadat nemuzou, pokud se ty nehybes. :wink:
Podpis....to jako můj? Nebo čí? Radši to nechám volný.
Policak
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Zelych 1. 3. 2008 05:15

To se mi stalo něco podobneho, ale bylo to chvili po zapnutí.
Ujel jsem asi 200m od baráku za krizovatku a mimo město jsem najednou skošil asi 100m od silnice a jel jsem po poli a kopcích.
Nepomahalo mi ani vypínání/zapínání LD-3W po asi 10 minutách se to srovnalo samo.
Jindy se mi stalo, že se mi našla poloha, ale po 5 vteřinách zase zmizela, i kdyz jsem měl asi 6 satelitů a z toho minimálně 3 s plným signálem. Pomohlo až vyndání a zandání baterky.
Občas není špatné u LD-3W udělat reset (podržení vypínacího tlačítka asi na 10 vteřin - viz manuál)
Zelych
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 1. 3. 2008 09:33

Satelity GPS nejsou geostacionární. Létají pěknou rychlostí ve výšce 20 tisíc kilometrů. Geostacionární jsou jen satelity WAAS a EGNOS pro korekci polohy.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lukino 3. 3. 2008 10:08

Koukam ze podobnych zkusenosti mate take slusnou zasobu, diky za rozsireni obzoru :wink:
Lukino
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod warhead_cz 3. 3. 2008 12:53

dnesni mio h610 200 kmh skrz lucembursko (stojici v cechach) , po vypnuti v pohode ;) (urcite to mela na svedomi ta nova 32 :twisted: )
warhead_cz
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků