artphone-na-zrcadlovku-s-200-priblizenim-kdyz-zoom-tak-poradny/sc-3-a-1359930/default.aspx" style="text-decoration:none!important;">Tento doplněk přemění smartphone na zrcadlovku s 200× přiblížením. Když zoom, tak pořádný
Tento doplněk přemění smartphone na zrcadlovku s 200× přiblížením. Když zoom, tak pořádný
Dnes další Dobíječka Kaktusu. Za nákup kreditu dostanete jednou tolik zdarma
Dnes další Dobíječka Kaktusu. Za nákup kreditu dostanete jednou tolik zdarma
Vybíráme nejlepší fotomobily současnosti. Tohle si kupte místo foťáku
Vybíráme nejlepší fotomobily současnosti. Tohle si kupte místo foťáku
Google má laboratoř pro testování videa natáčeného Pixely. Vytvořil si v ní místa, která běžně navštěvujeme
Google má laboratoř pro testování videa natáčeného Pixely. Vytvořil si v ní místa, která běžně navštěvujeme
Blíží se doba, kdy kapacita baterie ve smartphonu nebude záležet jen na výrobci, ale i na použitém čipsetu
Blíží se doba, kdy kapacita baterie ve smartphonu nebude záležet jen na výrobci, ale i na použitém čipsetu
', 'reklama19_webu_cz6' => '
Gigant Embracer Group se rozděluje na tři části. Warhorse Studios nově spadají pod Middle-earth Enterprises & Friends
Gigant Embracer Group se rozděluje na tři části. Warhorse Studios nově spadají pod Middle-earth Enterprises & Friends
Wolf Among Us 2 stále vzniká. Telltale se podělil o update z vývoje a porci nových obrázků
Wolf Among Us 2 stále vzniká. Telltale se podělil o update z vývoje a porci nových obrázků
Deskovky podle Falloutu. Pustinu můžete navštívit ve stolním RPG i v rozsáhlé figurkovce
Deskovky podle Falloutu. Pustinu můžete navštívit ve stolním RPG i v rozsáhlé figurkovce
Nejlepší klasické hry z PC na mobilech. Do kapsy si můžete strčit GTA, Hitmana i českého Poldu
Nejlepší klasické hry z PC na mobilech. Do kapsy si můžete strčit GTA, Hitmana i českého Poldu
Česká plošinovka Bzzzt se chystá na Nintendo Switch. Robůtek ZX8000 doskáče na novou platformu v létě
Česká plošinovka Bzzzt se chystá na Nintendo Switch. Robůtek ZX8000 doskáče na novou platformu v létě
', ); $this->var_expires = array ( 'config' => 1745386206, 'reklama19_webu_cz4' => 1713853806, 'reklama19_webu_cz8' => 1713853807, 'reklama19_webu_cz7' => 1713853808, 'reklama19_webu_cz3' => 1713853807, 'reklama19_webu_cz6' => 1713853808, ) ?> mapy pro Garmin - MobilMania.cz

mapy pro Garmin

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod el_slavek 29. 5. 2008 17:39

Dovolte mi začátečnický dotaz. Mám digitální aparát a program pro úpravu fotografií Zoner, chtěl jsem si koupit nějaký jednoúčelový navigační přístroj kterým bych mohl zaznamenávat prošlou trasu a souřadnice z tracklogu přiřadit k fotkám. Nakonec jsem si koupil Garmin etrex Venture cx, protože rozdíl v ceně není tak velký. K přístroji je dodávána mapa TOPO CZECH 1.20 na mini SD, kterou ale nelze používat v PC.

Navigace se mi zalíbila, rád bych jí používal taky k plánování trasy v počítači atd., dokoupil bych si i plnohodnotnou TOPO CZECH na CD – ale to jsou pořád jenom Čechy. Potřeboval bych taky podrobnější (turistické) mapy příhraničních oblastí sousedních států, Slovenské hory, Alpské země, Dalmácii atd. Jenže to bych se v mapách Garmin Mapsource nedoplatil a ani ty oblasti na mapách snad neexistují?

Jak se to vlastně dělá? Pro týden dovolené v Chorvatsku si asi turisté většinou nekupují mapu za 5000 Kč? Kde bych se o tom víc dověděl? Po lopatě, protože jsem naprostý začátečník.
:shock:
el_slavek
Junior

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 29. 5. 2008 18:04

Je to komplikované, turistické mapy jsou opravdu hodně drahé, to samé platí pro samostatně prodávané silniční mapy. Jenže pro Garmin takové mapy alespoň jsou k dispozici, k jiným navigacím je nenajdete.

Pro Garmin jsou naštěstí dostupné i mapy zdarma. Dělají je amatéři, ale pro oblasti, které nikdo jiný nezmapoval, se dají použít. Najdete je třeba pomocí této služby: http://navigovat.mobilmania.cz/Bleskovk ... ARI=113652
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod el_slavek 30. 5. 2008 09:04

Děkuji Vám za informaci, odkazy jsem přečetl tak už je mi to trochu jasnější, ale stejně mi to pořád vrtá hlavou. Je to nejspíš tím že už jsem starý natvrdlý dědek. Venture Cx jsem si koupil na přiřazení souřadnic prošlé trasy k fotkám, nic jiného nepotřebuju, to je v pořádku.

Mám asi 300 turistických papírových map, ale po Čechách žádné mapy ani navigaci nepotřebuju, je to přehledná země, znám to tady a cesty jsou značené. Když vidím u Sázavy lidi s navigací připadají mi směšní (ale teď jsem se na zkoušku „navigoval“ z Pohořelce přes Petřín do Teska u Anděla, to si museli kolemjdoucí klepat na čelo).

Znám taky navigaci kterou používají řidiči zájezdových autobusů a která je provede spolehlivě po silnicích celé Evropy, to je určitě lepší než papírový autoatlas, připadá mi to jako šikovná věc, myslel jsem že outdoorová navigace funguje podobně.

Pojedu li kupř. do francouzských Přímořských Alp zajdu do prodejny map KIWI v Jungmanově ulici a vyberu si z deseti papírových map a vysokohorských průvodců. Cena představuje přiměřených 5-10% ceny výletu. Myslel bych že majitel navigace si podobně koupí o něco dražší mapu digitální. Překvapuje mě že v nabídce Garminu.cz ani .com skoro žádné turistické mapy nejsou, kupř. Pyreneje.

Když si koupím externí hard disk, tiskárnu, digitální kompakt je k němu samosebou přiloženo CD s ovladači, návodem a programy potřebnými k využití přístroje. K Venture CX je přiložena jen mapa Čech na miniSD která ale nejde používat v počítači. Mapsource a funkční mapu ČR nutno koupit za 2000 Kč. To je snad víc než všechny mapy KČT dohromady.

I kdybych někde sehnal potřebné evropské komerční mapy utratil bych za ně během několika let odhadem asi 50 000 Kč. Pak bych si chtěl koupit modernější navigaci a další překvapení. Mapy jsou vázány jedinou licencí na konkrétní přístroj a tak bych musel všechny mapy nakupovat znova? Můžu si jak jsem se dočetl udělat mapu vlastní z mapy papírové, ale to už můžu rovnou používat tu papírovou?

To snad takhle není možné? Myslím že mi pořád něco uniká, proč by si pak lidé takovou málo využitelnou hračku vlastně kupovali? Jenom na hledání pokladu a cesty kolem Berounky? :-/
el_slavek
Junior

Odeslat příspěvekod Ovo 30. 5. 2008 18:41

Je to přesně tak a pláčou kvůli tomu lidé ve fórech na celém světě. Vzhledem k tomu, že turistické navigace vyrábí jen dvě firmy na světě, hledal bych problém u nich.
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod el_slavek 30. 5. 2008 19:29

Děkuju já jen myslel jestli jsem něco podstatného nepochopil.
Vypadá to teda: navigace pro záznam tracklogu, ten si pak namaluju na nějakou mapu třeba google, a hlavně přiřadím souřadnice k fotkám v Zoneru.
Pro orientaci v terénu papírovou mapu jako dosud. A když zabloudím v neznámém prostředí pomůže navigace najít souřadnice a ty si pak najdu na papírové mapě.
Proč se ale potom pořád zdůrazňují přednosti mapové turistické navigace?
Je mi to ale celkem jedno Venture Cx se prodává ve slevě a rozdíl proti té nemapové není podstatný.
el_slavek
Junior

Odeslat příspěvekod el_slavek 31. 5. 2008 10:31

Teď jsem pečlivě pročetl tohle diskusní fórum i články dlouho dozadu, něco o navigaci jsem se dověděl. Zdá se že většině uživatelů se jedná o navigaci pro automobily?

Především ale cena nebo nedostupnost komerčních map nebo programů uživatele outdoorových navigací zřejmě vůbec netrápí. Tak jsem asi přece jenom něco nepochopil. Třeba si všichni cestovatelé dělají mapy vlastní. Nebo to jednolicenční CD lze stáhnou zadarmo. Nebo chodí jen po Čechách. Nebo je to na hraní her. Nevím.

Teda mě to taky netrápí, koupil jsem si Garmin vlastně jen pro přiřazování souřadnic k fotkám, jen mi to tak trochu vrtá hlavou.
el_slavek
Junior

Odeslat příspěvekod Mikecood 31. 5. 2008 15:34

Je pravda, že pro hodně z nás je GPS jen pěkná a drahá hračka....Ale její využitelnost je podstatně větší než uvádíš. Třeba na kole je rozhodně příjemnější kouknout na rozcestí na GPS, než tahat papírovou mapu. Další příjemnou vlastností je možnost zjist čas do určeného cíle, mnohokrát jsem to využil při cestě na vlak či autobus v neznámém prostředí, docela to funguje. Prostě čím déle GPS člověk má, tím více prima věcí na ní nalézá. Navíc tvorba vlastních map je taky docela příjemný koníček i když je to většinou z nouze ctnost, teď zrovna dělám německou část Šumavy kam se chystáme na dovolenou.
Mikecood
Junior

Odeslat příspěvekod el_slavek 31. 5. 2008 17:54

GPS pěkná hračka je o tom nepochybuju. Ale mapová navigace by se mi hodila spíše než v Čechách ku př. ve Finsku, kde je placatá nepřehledná krajina, tisíc jezer všechna stejná a se stejně nevyslovitelnými jmény, třeba Päijänne. Nebo v Abruzzách kde znám jen tohle jedno jméno.

Kvůli tomu jsem si GPS nekupoval, ale když už jí mám bylo by pěkné mít mapu pro takové oblasti. Je někde polopatě vysvětleno jak postupovat při tvorbě vlastní mapy a jak do toho pomocí freeware programů?
el_slavek
Junior

Odeslat příspěvekod Mikecood 31. 5. 2008 19:46

Snažím se pomalu dát něco dohromady na svém webu http://www.valachnet.cz/~kudlakm/tvorba.html ale nějak se to vleče...Já jsem se učil tady :
http://gps-maps.info/topoguide/tvorba_map.html#map
a tady: http://geowiki.hidden.cz/wiki/V%c3%bdro ... pro_Garmin
Když tak můžem něco probrat mailama.
Mikecood
Junior

Odeslat příspěvekod el_slavek 31. 5. 2008 22:41

Děkuju to je spousta užitečných rad, jak to přečtu dovolil bych si vás otravovat s dalšími začátečnickými dotazy. 8-D
el_slavek
Junior

Odeslat příspěvekod Ivan M. 2. 6. 2008 06:27

S většinou zde napsaného lze souhlasit. Zásadní část trhu z navigacemi je zaměřena na automobilové navigace, což se samozřejmě projevuje v klesajících cenách. Na rozdíl od zcela menšinové větve - turistických navigací a map. Ale i přesto, že turistické mapy jednotlivých zemí jsou dost drahé (a kupovat si mapy všech zemí, kam se člověk hodlá byť jen jednou vypravit, je opravdu neúnosné), nesklouzává využití turistických navigací jen k záznamu trasy. Volně dostupné mapy, které tvoří různí nadšenci a které jsou na Internetu dostupné (dobrým zdrojem je např. http://mapcenter.cgpsmapper.com/catalogue.php) sice neobsahují všechny informace o zobrazované oblasti, jsou zato často i z míst, ke kterým budete oficiální mapu do navigace shánět jen těžko. V kombinaci s papírovou mapou je lze velmi dobře využít.

Já sám se kloním k názoru, že použití navigace nevytlačuje papírovou mapu, spíš její využití doplňuje. V navigaci pak nemusím mít zakresleno absolutně všechno a přesto i v neznámém terénu přesně vím, kde jsem a kam dál. Proto jsem například z dat volně dostupných na internetu vytvořil (a stále doplňuji) mapy vrstevnic (pro Evropu po 20m, pro zbytek světa po 50m) a snažím se snažím se rozchodit otevřenou volně přístupnou databázi, kam kdokoli může uložit trasy, po nichž sám prošel, případně turisticky zajímavé body (horské chaty, vrcholy, parkoviště, zastávky, ...). Vše je přístupné na adrese http://www.gpsbase.cz. Také, stejně jako Mikecood, zde chci sepsat jednoduchý a jasný návod, jak za použití freeware sestavit a nahrát z těchto podkladů mapu do MapSource a do Garmina, ale i zde musím souhlasit - času je málo a ne a ne se k tomu dostat.
Ivan M.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod el_slavek 2. 6. 2008 07:52

Děkuji za informace, zřejmě by se s pomocí amatérů a ochotných nadšenců, svépomocí a s pátráním na netu dalo do problematiky outdoorové navigace časem proniknout a smysluplně jí používat.

Po zkušenosti s Venture Cx, s předehranou a v podstatě nepoužitelnou mapou Česka na SD kartě a s nulovou zákaznickou podporou bych si ale už žádný výrobek firmy Garmin nekoupil a každého bych před koupí varoval ať si to napřed pořádně vyzkouší, bude li mu to k nějakému užitku a spočítá si kolik by ještě musel do zprovoznění přístroje vynaložit peněz.

Mezitím jsem vyzkoušel dva jednoduché jednoúčelové přístroje pro přiřazení souřadnic k fotkám, všechno potřebné u nich je, všechno to lze snadno pochopit i bez čtení návodu a funguje to také.

Venture CX se dá pro nemapový záznam trasy použít taky, rozdíl v ceně není propastný, jenže slovo Garmin už na mě působí jak červený hadr na krocana. Strčil jsem přístroj do spodního šuplete abych na něj nemusel koukat. :-)
el_slavek
Junior

Odeslat příspěvekod Andilek1 5. 6. 2008 16:32

Já mám Garmina, sice auto, ale neřekl bych že je k ničemu. Před koupí si stačilo pročíst recenze, fóra.... Hodně zde uváděných nedostatků je na netu propíráno - i tady ne serveru. Spíš bych doporučil před nákupem věnovat více času shánění informací a né vletět do prvního obchodu a tam něco koupit. Já osobně jsem nav vybíral asi cca 2 měsíce - ale teď nenadávám že má třeba v ČR horší pokrytí map od Navtequ, že mám jen jeden průjezdní bod... Protože toto jsem před nákupem věděl.
iPhone 4S 32GB iOS 5.1.1 + HTC EVO 3D ICS
MBP 15' - C2D 2,66 - 8GB RAM - 320GB HD (Mid 2009), AirPort Extreem (5th gen), ext WD MyBook Studio 2TB, OS X Lion
Garmin Nüvi 660
Škoda Octavia II 1,9TDi
Andilek1
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod el_slavek 5. 6. 2008 18:52

Nevletěl jsem do prvního obchodu. Četl jsem Navigovat asi půl roku a koupil jsem si knížku o navigacích.

Že si k navigaci budu muset dokoupit minimálně mapu ČR a SR za 4000 Kč jsem netušil. V prospektech ale i v recenzích je úváděno že přístroj je dodáván s předinstalovanou mapou. Že je nefunkční a ani základní obslužný program k přístroji není dodáván jsem netušil.

Že se u nás neprodávají téměř žádné komerční mapy jiných zemí a že takové mapy jednotlivých států stojí 4000 Kč (Švýcarsko v přepočtu asi 10000 Kč) ale především že tyto mapy mají licenci jen pro jeden konkrétní přístroj a při koupi nové navigace je musím vyhodit. Nebo že k přístroji je dodáván zavádějící český návod a je nutno číst návod anglický. Že k předehrané mapě na SD není zádný návod ... jsem opravdu nemohl vědět, dokud jsem přístroj neměl koupený.

Jediné co jsem z této adresy i z knížky věděl bylo, že kupovat nemapovou navigaci je v dnešní době už nesmysl. To se tu neustále tvrdí. O problémech které uvádím výše se nikdy nikde nepíše.

Tolik na vysvětlenou, už je to jedno. přístroj jsem dal k narozeninám synovci, oni si s tím hrají nějaké hry. Kupuji zboží od několika málo firem které znám, Sony, Canon, Panasonik a myslím že je lépe nezkoušet neznámé značky.
el_slavek
Junior

Odeslat příspěvekod Andilek1 7. 6. 2008 00:18

Boužel podle vašich slov mi to tak připadlo - omlouvám se. Jinak co si lze představit pod pojmem "nepoužitelná mapa česka"? Jinak není problém se na fóech ptát i na první pohled nesmyslné věci - jen tak člověk získá informace.
iPhone 4S 32GB iOS 5.1.1 + HTC EVO 3D ICS
MBP 15' - C2D 2,66 - 8GB RAM - 320GB HD (Mid 2009), AirPort Extreem (5th gen), ext WD MyBook Studio 2TB, OS X Lion
Garmin Nüvi 660
Škoda Octavia II 1,9TDi
Andilek1
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků