Turistická navigace na kolo

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod martann 4. 1. 2007 23:18

Zdravím. Protože jsem v oblasti navigací absolutní začátečník, tak bych chtěl poprosit o radu někoho z ostřílených. Navigaci bych chtěl používat pro turistiku (kolo), takže by určitě měla mít dobrou výdrž, kvalitní konstrukci, dobrý příjem, rozhodně by měla být mapová. Každopádně také počítám s využitím pro geocaching. Rozhodoval jsem se taky pro gps modul k mé 5500, ale asi to není nejlepší řešení. Můžete mi ho ale klidně vyvrátit. Cenu kterou chci do gpsky vrazit je tak kolem 15000Kč.
martann
Junior

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 4. 1. 2007 23:46

Výběr budete mít omezený jen na jednu značku: Garmin. Nikdo jiný tady bohužel už turistické navigace nedělá. Tam už potom hledejte v podstatě podle ceny. Doporučil bych "vertikální" navigace - ty se dají použít i na kole, zatímco "horizontální" není pohodlné používat v ruce.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martann 5. 1. 2007 00:00

Jo po Garminech už jsem se koukal, jenže těch druhů je na mě nějak moc, tak jsem se chtěl zeptat někoho se zkušenostma.
martann
Junior

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 5. 1. 2007 00:15

Tak špička je GPSMAP 60Cx, ale ta už mírně převyšuje váš rozpočet. Navíc si nejsem jistý, jestli je v ceně už mapa Topo Czech, která je pro turistickou a cyklonavigaci nezbytná.

Levnější modely, které nemají čip Sirf Star III se mi moc nechce doporučovat. Dá se s nimi žít, sám mám starý eTrex Legend C a ještě dlouho u něj zůstanu, ale citlivost je ve srovnání se Sirfem mizerná. Hlavně třeba v lese.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod landys 5. 1. 2007 07:03

Nevím proč volit Garmin, rozhodně mě přijdou vhodnější SmartMaps. Nejsem sám, kdo je na kole využívá. Mapové podklady jsou solidní, v bitmapách poznávám každý detail v okolí a když si předem naprogramuju trasu, jsem schopen dojet kamkoliv a přesnost navigace je na úroveň pomníčku zarostlého v trávě.
Marek L. píše:Výběr budete mít omezený jen na jednu značku: Garmin. Nikdo jiný tady bohužel už turistické navigace nedělá. Tam už potom hledejte v podstatě podle ceny. Doporučil bych "vertikální" navigace - ty se dají použít i na kole, zatímco "horizontální" není pohodlné používat v ruce.h/quote]
BMW 535i LPG ;-)
Bel 945CZ v. 5.6
Parrot 3100 LCD
Yakumo Delta 300 GPS+TomTom 6.00,Dynavix,SmartMaps,iGo,...+Krusell
Nokia N80ie+TomTom 6.010+Krusell
landys
Junior

Odeslat příspěvekod kopacek 5. 1. 2007 10:54

Ano, PDA + SmartMaps (nebo OziExplorer a zdroj map libovolný) je vynikající, především právě z důvodu možností volby různých zdrojů map. Tuto kombinaci používám (k naprosté spokojenosti) na pěší turistiku. Ovšem naprosto jiná situace nastane, pokud jde o horské kolo a především pokud majitel jezdí náročné terény. Tam jsem si nikdy netroufl PDA vzít. Pokud pominu, že bych ho s jistotou zničil, tak na naše cesty, které trvají více jak 4 hodiny, bych velmi bojoval s výdrží baterek. Na opravdu náročnou celodenní horskou cyklistiku jsou určené speciální GPSky. Sám používám Garmiňáckou 60-ku (nerozbitná, vodotěsná, tužkové baterky) a jsem naprosto spokojen až na to, že lze použít pouze jednu mapu (Topo Czech). Na ní stále chybí poměrně dost lesních cest (v mém regionu - Jeseníky), ale vzhledem k tomu, že Picodas (autor mapy) se této mapě stále věnuje, očekávám, že v budoucnu bude tato mapa stačit a i v terénu budu již používat pouze GPSku, nikoliv PDA.
kopacek
Junior

Odeslat příspěvekod landys 5. 1. 2007 11:51

No pravdou je, že se o to PDA trošku bojím, ale za ten luxus mě to stojí a sneslo už i pořádné skoky. Jezdím jen Jizerky nebo Český ráj, takže to s tou odpruženou vidlí jde. Samozřejmě, že to mám na řidítkách a je to Yakumo 300 GPS, tedy all-in-one. Baterka na celý víkend samozřejmě není, proto vozím CL adaptér a v brašničce 1,3 Ah akumulátor od Jablotronu s naklapnutou zapalovačovou zasuvkou a můžu jet s navigací klidně na týden. Jinak ji samozřejmě na známých úsecích vypínám.
BMW 535i LPG ;-)
Bel 945CZ v. 5.6
Parrot 3100 LCD
Yakumo Delta 300 GPS+TomTom 6.00,Dynavix,SmartMaps,iGo,...+Krusell
Nokia N80ie+TomTom 6.010+Krusell
landys
Junior

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 5. 1. 2007 11:59

PDA za sebe nedoporučuji. Nemůže spadnout, nemůže zmoknout, na jedno nabití baterií vydrží zlomek toho, co jednoúčelová turistická GPS. O kapesním počítači bych pro turistické účely neuvažoval.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod landys 5. 1. 2007 13:14

Jistě, škoda že tu teď nemám fotky svého řešení, ale mrkněte třeba na "kolegy" a nějaké další odkazy: :-)))
http://www.gpsweb.cz/misun.htm
http://www.pdasoft.cz/modules.php?name= ... e&sid=2138
http://www.pdamapy.cz/shop/?setkat=8632
http://webline.elko.cz/default.asp?mtc= ... da-na-kolo
http://www.jksport.cz/store/goodsdetail ... osvec82170
http://www.bike-eshop.cz/brasny-na-ridi ... na-riditka
http://sunnysoft.inshop.cz/inshop/scrip ... kat=215002
http://sunnysoft.inshop.cz/inshop/scrip ... ?kat=58116
Prostě řešitelné to vždy je a na těchto stránkách jsem se kdysi částečně isnpiroval a na kole v létě s navigací najezdil pár tisíc km.
BMW 535i LPG ;-)
Bel 945CZ v. 5.6
Parrot 3100 LCD
Yakumo Delta 300 GPS+TomTom 6.00,Dynavix,SmartMaps,iGo,...+Krusell
Nokia N80ie+TomTom 6.010+Krusell
landys
Junior

Odeslat příspěvekod pisin 5. 1. 2007 17:02

čau, mluvíš mi z duše a tvůj nápad s bateriií od jablotronu se mi fakt líbí !! jak jednoduché..:)
myslím, že šikovnější člověk si svou mašinku dodáže odpružit i ochránit proti vodě.. Mám s tím zkušenosti zase z plachetnice a z moře. Můžeš se mi ozvat prosím na můj e-mail - pisin@volny.cz ? rád bych si vyměnil zkušenosti se software atd. mám námořní mapy evropy + celé pobřeží atlantiku ( evropa, m. asie, sev. afrika..) ( dělám jachting). potřebuji teď vybrat nové PDA a k tomu mapy ČR - a evropu, vnitrozemí na kolo a na lyže. jsem liberečák, takže jizerky a Č.Ráj mě zajímá nejvíc.
dík,čau, Miloš. ( kapitánM)
pisin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mitak 6. 1. 2007 00:29

No tak ty fotky, to je teda extrém. Ale jestli je limit pro koupi 15000,- Kč tak bych se nerozpakoval doporučit Garmin 60CSx, což je špička s perfektníma mapama. Stojí 17500,- včetně map a držáku na kolo a rozhodně ušetřené prachy za to bastlení a vlastní elektrárnu v batohu nestojí. Stejně tak je příjemnější jednou za čas aktualizovat mapu Topo Czech, než šaškovat s OziExplorerem a milionem porůznu stažených map.
mitak
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martann 6. 1. 2007 12:09

O tom, že bych koupil PDA ani neuvažuji... Poohlížím se po tom garminu. Vypadá to jako dobrá koupě, takže si myslím se vyplatí malounko si ještě připlatit.
martann
Junior

Odeslat příspěvekod stefin 7. 1. 2007 08:28

Jezdim na MTB jiz pres pul roku s Garminem GPSmap 60CSX a musim rici, ze je vyborny. Za celou dobu jsem ztratil signal jen nekolikrat na par vterin pri rychlem sjezdu v hustem lese, vydrz tuzkovych akumulatoru je cca 25 hodin, pokud zacne ikona baterie "slabnout" mam stavu tak na 6 hodin a to mi vetsinou staci na projeti cele trasy. Nejdrive jsem vahal zda neusetrit 2000 Kc a nekoupit verzi bez barometru a kompasu. Dnes jsem rad, ze jsem koupil s kompasem, ktery se velmi osvedcuje pri zastavkach, kdy potrebuji zkorigovat mapu s terenem (stale jezdim i s mapou, protoze na planovani delsi trasy je display GPS maly), navic umoznije sledovat udaje o prevyseni. Take si obcas doma na pocitaci naplanuji trasu a necham se po ni vest, to je pak uplna parada, jen clovek musi doma spravne odhadnout na co bude mit v terenu silu. Osobne se mi take velice osvedcuje ulozeni projete trasy a nasledne navigovani po ni. Jezdim casto se znamymi, kteri Brdy znaji daleko lepe nez ja, tak si jednoduse trasu projetou s nimi nahraji a v budoucnu si ji podle chuti mohu sam zopakovat bez toho, aniz bych si lamal hlavu, ze tady jsme asi zahybali sem... Pozor jen na Topo mapu, ktera je ve verzi 1 pro MTB navigaci naprosto nepouzitelna (naviguje pouze po zpevnenych cestach), v terenu je tedy nutne pouzivat navigaci primo za nosem, snad tam casem dodelaji alespon navigaci po turistickych cestach. Sam to pouzivam nejcasteji tak, ze si doma na pocitaci naklikam na planovane trase waypointy (i treba nekolik set, v podstate do kazde zatacky, je to otazka par minut) nad planovanou trasou a necham se vest z bodu do bodu. Pokud v terenu objevim, ze naklikana turisticka trasa vede nesjizdnym terenem a par set metru paralelne s ni vede dobre sjizdna cesta, jedu po ni a jen sleduji jak daleko jsem od planovane trasy. Doporucuji jit do Garmina, i kdyz rozpocet trochu nedostacuje, jsou tu ale eshopy...
stefin
Junior

Odeslat příspěvekod KarelMlha 7. 1. 2007 09:51

Mám dotaz. Jak často se aktualizuje Topo mapa, případně je známo něco o tom, že by se očekávala její nová verze?
KarelMlha
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xpj 8. 1. 2007 11:15

Teď jsem dva roky jezdil s Garmin eTrex Legend s českou TOPO50 ve verzi 2. Jednoduché, příjemně malé řešení, které běží na levné tužkové akumulátorky. Co se PDA týče, je to také pěkné řešení, ale na kole bych se toho bál. Přeci jen, občas člověk jede težším terénem, kdy není problém, aby GPS se vytřásla z držáku. Nechci si ani představovat, co by se stalo s PDAčkem, kdyby poskakovalo po kamenech. S Legendem se mi to stalo asi 2x až 3x a jen si tak poskočil a nic se mu nestalo.
Nyní jsem zvědavý, jak bude fungovat můj nový Garmin GPSMAP 60CSx, je větší než Legend. Ale podle všeho to bude bez problémů.
Koupil jsem ho v USA za cca. 8500Kč, ve velmi blízké době si budu dokupovat českou TOPO za 2000. Takže úspora při nákupu v USA je celkem zřejmá :-)
Garmin eTrex Legend (2Q 2005-4Q 2006)
Garmin GPSMAP 60CSx (4Q 2006-forever) + Topo Czech v1.2
xpj
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků