Stránka 1 z 1

Funguje vam WAAS/EGNOS?

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 8. 2007 21:18
od Jerry
Uz tu bylo podobne tema, tykajici se nokiackeho gps modulu, ale to tema je jiz nejakou dobu mrtve a situace se taky mohla zmenit. To jen aby kdyby mel nekdo potrebu tema hned zamknout. ;)

Teorie o tom, jak ma Egnos fungovat, ktere satelity signal prenasi (jejich azimuty i elevaci), myslim ze znam. Vetsina clanku co jsem nasel je jiz starsiho data, vetsinou pisou, ze system ma byt plne funkcni v roce 2005, tudiz predpokladam, ze ted jiz funguje.

Mne jde o to, jake s tim mate zkusenosti v praxi, tzn jestli je prijem korekci z Egnosu beznou zalezitosti nebo spis jen vyjimecne za zvlastnich okolnosti? Jestli se zpresneni nejak pozorovatelne projevilo nebo slo spis jen o svitici ikonku?
Obrazek hriste s vyznacenou presnosti jsem samozrejme videl, to je ale ta teorie...

Muj Gps modul Gps BT338 (sirf3) podle vseho Waas/Egnos podporuje (od urcite verze fw, ja uz tam mam 3.2.4), akorat je vypnuty a musi se vzdy znovu zapinat.

Zvlastni je to chovani. Do rezimu 3D+DGPS se to preplo zatim jen nekolikrat a jen v pripade, ze jsem napevno zadal satelit PRN120 (prestoze PRN124 by mel byt bliz a vyse nad horizontem). Co ale nechapu, tak ty korekce zacne prijimat celkem casto, kdyz dam gps na okno, kde je vyhled na jih dost omezen, v tomhle rezimu klidne vydrzi nekolik hodin, ale pokud ji dam na jine misto, tak proste nic.
Zatimco kdyz jsem to zkousel na vysokem kopci s dobrym vyhledem na vsechny strany, kdy smerem na jih nemohlo stinit proste vubec nic, tak gps videla 11 normalnich satelitu a po egnosu ani pamatky, natoz aby zacala prijimat korekce. Nechapu.
Podobne jsem si vsimnul, ze bezela v rezimu 3D+DGPS jeste nekolikrat, vzdy na miste, kde bych to vubec necekal (i kdyz jen par minut), zatimco v mistech, kde by mohla videt i elevaci 0 stupnu, proste egnos nezachyti. Proc?

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 9. 2007 23:53
od THeBaNDiT
ja odpoviem na jednu z otazok: u mna sa zapnutie WAAS/EGNOSu prejavi akurat pismenkami D pri jednotlivych satelitoch, na samotnu presnost to nema vplyv... mam GARMIN eTrex Legend (este len 3 dni), aj s vypnutym W/E a s nastavenym setrenim baterii som sa dnes v meste pod stromami dostal na hodnotu presnosti 2m, to iste, ked som vypol setrenie a zapol W/E.
Iny pripad, na inom mieste som chytal trebars 6m presnost, opat bez rozdielu pri zapnutom W/E (a satelitoch s D) ci vypnutom W/E. Proste v tych par situaciach som nezaznamenal rozdiel medzi zapnutym a vypnutym WAAS/EGNOS.

Musim este W/E poriadne potestovat, aby som si na to spravil nazor. Planujem vyjst na jeden poriadny kopec s dobrym vyhladom na juh, nechat vypnuty W/E a potom ho pre zmenu zapnut (pricom sa nepohnem z miesta), pockat na D-ecka pri satelitoch a porovnat presnost. A budem snad mat konecne jasno, ci sa oplati kvoli W/E nesetrit baterie. :)

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 9. 2007 09:27
od |Mio|
Tam kde je 6 a vice satelitu nema smysl zapinat WAAS/EGNOS.

Kdyby ste si precetli to puvodni vlakno, tak byste to vedeli.

Ono vlastne pro bezne pouziti to nema celkem smysl pouzivat.