GPS outdoor (geocache)

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod dunde.e 15. 12. 2011 20:07

Vybirám GPS, kterou bych chtěl využívat na turistických výletech jako náhradu za klasickou papírovou mapu, a také jako pomůcku při geocaschngu. Cenově bych se chtěl pohybovat do cca 5tis včetně map.
Měl bych rád mapy ČR, SR popř i jiných zemí.

1)Prosím poraďte jaké jsou možnosti, nebo zda se mám poohlížet po nemapových (pouze souřadnicových) GPS a na turistiku si nechat ty papírové mapy.

2) Viděl jsem, že navigace konkrétně Garmin DAKOTA 10 umožňuje pracovat s vlastními rastrovými mapami. Jaké s tím máte zkušenosti? Lze takto získat, nebo si vytvořit i podrobnější mapy pro větší území?

3) Existují i jiné free způsoby pořízení map?
dunde.e
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rubic 16. 12. 2011 12:59

Zdravím,
snad tady http://www.geocaching.cz/forum/index.php
bys nalezl příznivější odezvu
Garmin Nüvi 765T Lifetime, CN Europe NT 2020.20_ 3D, CN_Europe_NT_2020.20, Atlas_Czech_2012_NT_3D budovy, Adresy_CR_v2, Garmin_Express v7.5.0.0
Rubic
Junior

Odeslat příspěvekod koulou 26. 12. 2011 10:39

Ahoj všem,

nebudu zakládat nové téma, zkusím se připtat zde a snad mi někdo odpoví :-)

Počátkem ledna mi dorazí outdoorová navigace Garmin Oregon 550, primárně ji budu využívat na Geocaching. O většině příslušentví mám jasno, jen ještě váhám nad tím, jakou zvolit paměťovou kartu.

Jestli tomu dobře rozumím, tak do interní paměti navigace se ukládají POI a waypointy keší, prostě tam nastřelím GPXy. Paměťová karta tedy slouží pouze k nahrávání mapových podkladů? GPXy na ni nenahraju? V takovém případě by bylo asi zbytečné kupovat nějaké obrovské kapacity. Co byste doporučili? Velikost a rychlost karty... Děkuji za odpovědi.
@Frantakoulou: Please follow me on Twitter

HTC Touch HD (Blackstone)
Nikon D60 + Nikkor 18-55 f/3.5-5.6GII AF-S DX
koulou
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fredddie 27. 12. 2011 14:26

koulou: Na paměťovou kartu můžeš ukládat vše to, co se dá ukládat. Tedy jak mapové podklady, fotky, obrázky, gpx soubor s body. Cokoliv. V podstatě ti stačí 1gb karta úplně v klidu kam nahraješ mapové podklady (já na 1gb mám 3mapy - topo, cyklo a atlas(automapa) celé čr a ještě je místo. Pokud chceš ještě více map např zahraničí tak vezmi třeba 4gb kartu. Gpx jde samozřejmě ukládat bezproblému i na kartu, nicméně většina lidí právě body nahrává spíše do přístroje, protože interní paměť je rychlejší a lépe se z ní načítá. Občas se totiž stává, že body z karty trochu blbnout, dělají, že tam nejsou atd. Navíc gpx mají pár MB i s tisíci body. Spíš narazíš na hranici maximálního počtu bodů v gps - 5000 a pak ještě waypointy mají hranici, ale tu z hlavy nevím.
Rychlost karty bych neřešila. Já mám dokonce nějakou no name 1gb a s rychlostí žádný problém a rozdíl oproti rychlé sandisk kartě, kterou jsem zkoušela takřka nulový (kromě rychlosti kopírování map z PC, což člověk nedělá 5x do týdne, klidně i o 3minuty déle počkám).
Fredddie
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků