Zkušenosti s Navigon 1310 a prosba o rady

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod mirekde 26. 8. 2010 11:24

Zdravím všechny, koupil jsem ve výprodeji OKAY Navigon1310. Je to moje první navigace, tak za 1999,- Kč to není tak zlé. Mapy byly staré 1Q2009, druhý den jsem jel (z Ostravska) na několikadenní cestu do Čech. Nastavil jsem jen cíl - jeden hotel v Benešově a musím konstatovat, že mě dovedla až před dveře hotelu bez nejmenších problémů. Nabídlo to 3trasy - lišily se místem sjezdu z D1, vybral jsem tu první. Celou dobu jízdy po dálnici to ani nepíplo, jen, když jsem překročil rychlost (nastavil jem si mimo obec upozornění na překročení o 10km/h). Jediný zádrhel byl doma, kde vyjíždím z polních cest a tak mě to od domu vedlo nejkratší polňačkou přes řeku, kde není most. Jel jsem po svém a překvapilo mě, jak rychle za jízdy za pár sekund našel náhradní - správnou trasu, pak už jen pohoda. Nejvíce jsem byl potěšen naváděním v Benešově, kde bych zcela jistě zabloudil - plno jednosměrek. Bydleli jsme tam 3 dny a dělali výlety na okolní zajímavosti, celkem slepě jsem se jí oddal (s rozumem starého řidiče) a vždy to vedlo přímo k cíli - maximální spokojenost. Jen jednou, když jsem vyjel špatně z kruháče, tak našla náhradní trasu, která vedla do ulice zahrazené železnými kůly. Po otočení jsem nejdříve dostal pokyn k otočení, ale když jsem jel dál, tak zase našla správnou cestu zpět na kruháč, kde jsem špatně vyjel. Hlas ženský, velmi příjemný a srozumitelný.

Po návratu domů jsem se jal aktualizovat mapu (v ceně je 1 aktualizace na aktuální mapy do 30dnů po koupi).S trochou problémů jsem natáhl mapy 3Q2010 do původní paměti 2G - vypustil jsem mapu Švédska a GB - ty už by tam nevešly.

Mám ale obecné problémy a potřebuji poradit. Když připojím USB kabel na PC, a zapnu navigaci, tak se po chvíli nabíhání ozve strašný zvuk asi 3s gong a pak se zobrazí na displeji schématický oranžovo-bílý obrázek navigace propojené s PC – to svítí naplno celou dobu připojení – mám obavu, že to vypálí displej. V té chvíli jsem schopen prohledávat z PC adresáře v navigaci ap. Uvítal bych, kdyby ten zvuk šel zrušit – prohledal jsem všechny waw soubory, ale tam není.

Dále by mě zajímalo, jak při tom připojeném kabelu k PC, který to i v té chvíli napájí, pracovat s navigací – plánovat cestu alespoň na ní samotné. Nemělo by to nějak jít plánovat přes PC? Možná něco nevím. Když chci tedy dělat mimo auto, tak je za chvíli vybita baterka.

Dále bych potřeboval vědět, zda jde nějak zablokovat některou cestu v mapě, po které nechci jezdit, ať mi ji příšte nenabízi. Vypínání místních komunikací nepomáhá – viz ta má cesta doma přes neexistující most.

Po tom co jsem četl ve všech možných fórech o navigacích, tak je výsledek lepší, než jsem čekal. Největší problém jsou ty polňačky – to je ale věc map. Díky za odpovědi.
mirekde
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod HoJo 26. 8. 2010 17:42

Pokusím se odpovědět, i když mám 8110>>8310.
1. problém: já to vyřešil čtečkou karet. Stejně při připojené navigaci nejsou vidět adresáře v paměti navigace, jen ty co jsou na kartě. A je to mnohem pohodlnější. I při aktualizaci systému se vše nahraje na kartu a až po restartu navigace se to přehraje do vnitřní paměti.
2. problém: Myslím že to bude řešeno zapojením (propojením) pinů v konektoru. Tady je jedno možné řešení http://www.tomasii.cdc.cz/jak_upravit_usb_kabel_pro_mio.html (je to o MIO, takže jistota to není, ale proč by to řešili jinak?). Jinak při nabíjení nabíječkou je možné s navigací pracovat.
3. problém: Bohužel není možnost zablokovat nějakou cestu natrvalo. Jedině při plánování cesty nebo při navigaci zakázat odbočení nebo úsek cesty, ale je to jen pro ten případ.
HoJo
Junior

Odeslat příspěvekod mirekde 26. 8. 2010 21:17

Dík za odpověď ale já teda vidím soubory v paměti navigace vč. podadresářů. Vnější kartu vůbec nemám. Stále ale nechápu jestli jde připravit trasu na PC a pak to nějak nahrát do navigace nebo přímo jí ovládat z PC. V jakém programu by se to dělalo, k navigaci nebylo žádné CD. Dokonce i manuály jsou jen uvnitř v paměti navigace ale v nich nic takového popsané není. Ten kabel na PC je vlastně použitelný asi jenom na aktualizace map či zálohování.
Pro napájení při práci mimo auto asi použiju nějaký zdroj 12V, nechápu sice jak by mohlo napájení přes USB škodit navigaci, jak se v tom odkazu uvádí, ale bude to jednodušší, než kuchat kabely.
mirekde
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zubr123 26. 8. 2010 21:59

1) Pro 2 letou aktualizaci map je výhodná nabídka např. zde
http://www.alza.cz/navigon-mobilenaviga ... 129447.htm
Mapy sice není problém najít na internetu, ale cena je v tomto případě tak nízká, že se nevyplatí plýtvat časem na nelegální stahování. Aktualizace map provádím podobně jako doporučuje HoJo. Na klíčenku jsem si zkopíroval obsah GPSky. Programu NavigonFresh je jedno, zda má nastavenu cestu na GPS nebo na libovolnou Flash pamět. Je to taky bezpečnější. Pokud by Ti vadilo, že se Ti nevejdou všechny mapy na interní kartu, tak si je můžeš překopírovat na extení SD kartu.

2) Vytvoř si zálohu !! Na tomto i jiných forech se často vyskytují zoufalci, co si smazali kartu a pak neví co s tím.

3) Upravovat kabel nemá cenu. Já používám malý zdroj s USB konektorem. Je to jednodušší.

4) Úvodní zvuk mě taky vadil. Asi to jde odstranit upravou některého z konfiguračních souborů, ale já jsem to nehledal. Používám unlock pro možnost spouštění dalších navigačních programů a ten úvodní zvuk jsem zrušil upravou registrů Windows.

5) Displej se nemuže vypálit, toho se neboj.

6) V oblasti automobilových navigací má Navigon jedny z nejpodrobnějších map. Najdeš na nich každou polnačku, potůčky apod. Pro někoho je to výhoda, ale na druhou stranu tím stoupá pravděpodobnost chybného označení cesty a tím vedení po polních cestách. Sám často jezdím po cestách, kde mě Navigon v pohodě naviguje a TomTomu ukazuje jen zelenou plochu. Navíc mám podezření, že Navigon v blízkém okolí cíle a startu povoluje použití nezpevněných cest. Při mých pokusech to vychází asi na 500 m. Možná to jde opět zablokovat v konfig souborech. Někde jsem o tom četl, ale nezkoušel jsem to.

7) Pro plánování tras pomocí PC používám program ITNConverter. Ten umí naplánovat trasu pomocí GoogleMaps a podporuje formáty snad všech navigací včetně mn7 (formát Navigonu).
Zubr123
Junior

Odeslat příspěvekod mirekde 27. 8. 2010 07:24

Tak to byl velmi dobrý tip od Zubr123 - děkuji, hned jsem aktualizace koupil. Potřeboval bych trochu poradit s tím ITN Converter, stáhnul jsem si poslední verzi 1.76, tam jsou i mapy Navteq. Jen nevím jak začít.
Na fóru: http://eshop.poi.cz/phpbb/viewtopic.php ... 84&p=35625 jsem četl, že se má otevřít soubot *.itn, kde ho ale vezmu - v navigaci nic takového není, možná se to u mne jmenuje nějak jinak. Také navím jak zjistit který formát z těch nabízených 1310 používá (nabízí to pro Navteq formáty MN 4,5,6,7 aj.). A co pak s tím. Prosím ještě trošku podrobněji poradit.
.
.
No myslím, že už jsem na všechno přišel, soubory mám pod příponou "route". První trasu jsem naplánoval a dokonce i běží na navigaci (zatím jen jako simulace). Uložil jsem ji přímo do příslušného adresáře v navigaci.

Jeden dotaz přece mám - dá se v případě potřeby vyměnit baterka v navigaci svépomocí?
mirekde
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zubr123 30. 8. 2010 07:08

1) ITN Convertor je poměrně jednoduchý program, jehož hlavní výhodou je podpora snad všech formátů GPS. Myslel jsem si, že na ovládání snadno přijdeš sám. Pro vlastní plánování tras, ale není úplně ideální
Pro plánování tras na PC mě nejvíce vyhovuje online plánovač
http://maps.google.cz/. Podobně jako Navigon navrhuje 3 trasy a trasy lze velice snadno upravovat jednoduchým přetažením. Bohužel, tento plánovač nemá přímý export do GPS. Naplánovanou trasu sice jde exportovat do GPS, ale postupy, které jsem zkoušel jsou dost komplikované.
Údajně nejlepší plánovač je http://www.viamichelin.com/. Ten sice má export do GPS, ale mě asi nemá rád. Zkoušel jsem naplánovat několik tras a třeba trasu do jižních čech, která je normálně cca 250 km mě naplánoval přes německo a rakousko s délkou cca 900 km. Tento plánovač sice má export do Navigon, ale jen formát MN6. Je tedy nutné použít ITN pro konverzi do MN7.
Export do GPS mají i další online plánovače jako např. www.mapy.cz, www.routes.tomtom.com atd. Obvykle ale nepodporují formát MN7, takže je opět nutná konverze ITN.
Protože občas používám i TomTom, zkoušel jsem i program Tyre. Má podobné možnosti jako ITN ale podporuje jen TomTom navigátor.

2) Jak se mění baterka u Navigonu nevím. Měnil jsem baterku u toma a v noname navigaci. Nejsložitější vždy bylo přijít na to jak se navigace rozebere a sehnat vhodnou náhradu. Rozborka bude u Navigona asi jednoduchá, protože alespoň nemá zamaskované šroubky.
Zubr123
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků