chyba GPS serazeni satelitu "do primky"

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Zvedavec1 7. 12. 2007 00:08

Zrovna jsem si cetl clanek Tricet nejvetsich mytu kolem navigace coz je sice vedlejsi ale napadl me jeden dotaz.

Nekde jsem cetl o pojmu "serazeni satelitu do primky" pokud ten pojem pisu spravne. Nikdy jsem nevedel o co jde kdyz se mi to jednou stalo. Pouzivam Palm (nekdy mobil) ve spojeni s BT GPS, zapnul jsem ho jako obvykle a porad jsem nemohl chytit signal, tak mrknu do sekce ktere pracovne rikam "mapa oblohy", abych zjistil kolik je dostupnych satelitu, kdyz v tom vidim ze vsechny satelity jsou vyobrazeny vodorovne v primce. GPS modul jsem tedy vypnul a znovu zapnul, satelity se na displeji uz spravne rozhodili po obloze a signal byl v pohode.

No ptam se vlastne na to jestli je o tom na http://www.navigovat.cz nejaky clanek nebo kde bych si o tom mohl precist neco bliz. Zajima me cim je to zpusobeno atd. ne ze by me to trapilo, proste jsem jen zvedavy. :lol:
10 SIN
20 GOTO HELL
Zvedavec1
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jannnn 7. 12. 2007 00:13

Je to jen "chyba", když GPS zapneš po delší době a načítají se data (tipuji almanach). Modul neví, kde je přesně každý satelit umístěn a tak je všechny zobrazí na sebe či později do přímky. Kdybys chvilku vydržel, viděl bys, že se ti rozprostřou do správné polohy :-)
jannnn
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 7. 12. 2007 00:45

Ještě je tady pak jedna možnost, že pár viditelných satelitů je zrovna opravdu sestaveno do přímky. Typicky je to v ulici, kde jsou po obou stranách vysoké domy. V takovém případě nelze určit polohu, satelity musí být trochu víc rozházené.

V tomto případě ale šlo o něco jiného, nenačtená data. I když je zvláštní, že se to spravilo vypnutím a zapnutím.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wsx234 10. 12. 2007 14:26

ono sa to nespravilo vypnutim a zapnutim, ale nedostatkom informacii po polohe. gps ma uz informacie o elevacii, ale este nie o azimute. takze to nakreslil ako vedel, teda na priamke. staci este chvilu pockat a satelity sa zobrazia uz spravne...
wsx234
Junior

Odeslat příspěvekod Zvedavec1 10. 12. 2007 15:26

OKI, diky vsem za odpovedi. Cekal jsem celkem dlouho, ale nejspis to bylo tim almanachem. Nebo proste nejaka zahada mezi nebem a zemi :D
10 SIN
20 GOTO HELL
Zvedavec1
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Hobbit 21. 12. 2007 12:05

Nacteni almanachu se muze pekne protahnout, kopletni odeslani celyho alamanachu vcetne poloh vsech satelitu a dalsi tuny informaci (nema cenu zabihat do technickejch podrobnosti, od toho je wikipedie a google) trva cca 30 minut. Vzpomente si, jak dlouho startovaly stare jednokanalove GPS (studenej start).
Samozrejme vicekanalove GPS studenej start zvladnou rychleji.

Cim min satelitu GPS vidi, tim dele studenej start trva, s tim nikdo nic neudela. Treba tomtom pri aktualizaci z internetu stahuje i predpoklat drahy satelitu (mam dojem na 4 dny dopredu), aby se studenej start co nejvice zkratil.
Hobbit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jiří Kuruc 28. 12. 2007 15:54

Potvrzuji, satelity v přímce jsou běžný jev když zapnete GPS po dlouhé době. Nejde o nic divného :)
Jiří Kuruc
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků