Jak používat připravené trasy v Garmin Oregon?

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Hartnett 4. 11. 2014 19:17

Potřeboval bych poradit, jak se dají se v Garmin Oregonu nějak jednoduše použít turistické trasy, které se objevují na turistických centrech, třeba http://www.strednimorava-tourism.cz/.
Když si tam vyberu nějakou zajímavou trasu, zvolím výstup trasy ve formátu Garmin GPX a ten pak vložím do Garmina, tak mi po spuštění výpočtu oznámí - "Pro navigaci může být použito max, 50 bodů". V PoiEditu pak zjistím, že trasa má těch bodů stovky.Dá se problém řešit nějak jednodušejí než postupným odebíráním bodů? Předpokládám, že autor trasy chtěl turisty povodit nejen z obce do obce, ale zavést ho i k nějaké zajímavosti, které může ležet stranou od cesty z obce A do obce B.
Trasy na těch stránkách jsou turistické, výstup je tedy zřejmě pro turistického Garmina. Není mi tedy jasné, proč nejdou použít na Garmin Oregon 550t. Hrát se mi s těmi trasami moc nechce, to už si raději trasy připravím sám. Ale možná mně nezavedou tam, kam by mně zavést mohly, kdybych věděl, kam vedly trasy autora těch tras na internetu.
Hartnett
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod thomas007 5. 11. 2014 08:43

Musíš to poslat jako prošlou trasu (tracklog) a ne jako normální trasu (route). U Route je limit max 50 průjezdních bodů, u tracklogu mužeš mít až 10.000 bodů a přístroj tě nenaviguje stylem "odboč vlevo/vpravo" ale ukazuje ti vždycky směr k nejbližšímu bodu na té trase. ;-)

-- 5. 11. 2014 08:44 --

K převodu "Route->Tracklog" mužeš použít například free Garminí software BaseCamp
thomas007
Junior

Odeslat příspěvekod Hartnett 5. 11. 2014 19:18

Díky ti moc za výbornou radu. Zkušebně jsem převedl pár tras do prošlých tras a zdá se, že všechno bude v pořádku - to ale uvidím až o víkendu až na místě. Ještě by mně zajímalo a prosím tě o radu:
1) jaká volba v BaseCamp je nejlepší pro přenos trasy do navigace v "MožnostI" --> "Přenos do zařízení" --> "Přenos prošlých tras"
2) jestli dá vložit prošlá trasa do reálné mapy a pak přejmenovat názvy bodů tak, abych v Garminu v "Aktivní trase" místo názvů bodů "Vysoký bod" a "Nízký bod" měl aspoň důležité body nazvané podle mapy.
Hartnett
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod thomas007 6. 11. 2014 09:41

Ty body o kterých píšeš se generují automaticky podle výškovýho profilu jestli se nepletu (už dýl jsem to nepoužil). Ty nezměníš. Ale mužeš si vytvořit vlastní body. Já to dělal následovně:

1. vytvořil jsem si v BaseCampu v "MéSbírce" složku nebo seznam pojmenovaný třebas podle místa kde se budu pohybovat (s danou trasou)
2. v té složce/seznamu jsem si nechal jen jednu trasu nebo prošlou trasu a k ní si v seznamu vyťukal body co mě zajímaly.
3. pro další trasu a body zas vytvořil novou složku/seznam aby se to nemotalo dokupy v PC (v podstatě je to jako dělení v PC do struktury "složka->podsložka") viz níž například:

složka "víkend 1" a v ní:
seznam "sobota"
seznam "neděle"

a v seznamech naplánovaný trasy/body na každý jeden den.

pak v MéSbírce kliknu pravým na složku "víkend 1" a pokud mam připojenýho Oregona zvolim v otevřeným menu "Odeslat do..." a vyberu Oregona. Tim se mi nahraje všecko co mam ve složce a jejích podseznamech.

V Oregonu pak po otevření waypoint manageru vidím všecky waypointy, který jsem odeslal (většinou řazený podle vzdálenosti od současný pozice) a v track manageru vidim trasy (pokud jsem si je pojmenoval v BaseCampu, tak to jmeno uvidim i v přístroji).

Pokud si pak na nějakou trasu klikneš, měla by tam bejt volba "Zobrazit na mapě" a možnost změnit barvu trasy nad mapou (ta jde taky nastavit už v BaseCampu).

Snad je to pochopitelný :oboze jelikož vysvětlovat to takhle po netu neni uplně snadný ;-)
thomas007
Junior

Odeslat příspěvekod Hartnett 8. 11. 2014 10:18

Díky moc, tvé rady mi opravdu moc pomohly a teď vím, jak na efektivní dělání tras a už jsem si ji udělal a dnes ji vyzkouším. Jestli dovolíš, tak bych měl ještě jednu otázku - dá se v nějakém programu optimalizovat trasa? Jde mi o to, že chci v nějakém městě navštívit pár adres a protože neznám správné řazení adres tak, aby byl pohyb pro tom městě co nejefektivnější, tak bych potřeboval, abych mohl adresy do toho programu nasázet, zadat bod vstupu a výstupu z města a program by mi správné řazení adres a trasu nevrhl sám. V Oregonu to asi nejde, nic takového se mi tam nepodařilo najít. Pomohl by aspoň nějaký program?
Hartnett
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod thomas007 10. 11. 2014 13:17

Napadá mě taky jen BaseCamp, ale nikdy jsem to nepoužil. Minimálně je tam možný klasickou trasu (optimalizovanou průjezdníma bodama) převést na prošlou. ;-)
thomas007
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků