Nová Google mapa

V této sekci můžete nahlásit chyby v mapách ČR a SR

Moderátoři: Moderátoři Navigovat.cz, CEDA: opravy map

UPOZORNĚNÍ:
V této sekci je možné upozorňovat na chyby v navigačních mapách České a Slovenské republiky, jejichž dodavatelem je firma Tele Atlas, resp. česká společnost CEDA. Před vložením jakéhokoli příspěvku si prosím pozorně pročtěte návody v rámečku Oznámení.

Odeslat příspěvekod Pavelgre 23. 7. 2012 10:32

Omlouvám se že zadávám toto vlákno, já totíž výjmečně nechci hlásit žádnou chybu, ale chci se zeptat na jednu věc.
Dneska jsem si všiml že na Googlu je zcela nová mapa(docela pěkně zpracovaná) a zajímalo by mě jestli tato mapa je taky od Teleatlasu a jestli bude tedy i v naších navigacích ? Nebo už Googl používá jiné(své vlastní) mapy ? V tom případě by se nám velmi stížilo hlášení chyb. Přišli bychom o mapu(s fotomapou) která je i v naších navigacích a nebylo by s čím "porovnávat".
Pokud bude v naších navigacích "jiná" mapa než na Googlu, zůstane/je někde na internetu varianta(od Teleatlasu) kterou používají navigace? Díky za případnou odpověď.
TomTom GO 730 Traffic, mapa Western_and_Central_Europe 2GB verze 910.4892, SD Kingmax 4GB.
Pavelgre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gumajz 23. 7. 2012 12:34

A ty jsi si nevšiml, že už dnes má Google oproti Teleatlasu mnohde dost velké zpoždění. protože my zadáváme opravy Cedě a ta je předává Teleatlasu, a to není Google...
A v České republice je toto zpoždění Googlu zaviněno i námi, protože se cesta oprav urychluje, a Googlu je nedáváme....
TT 730, NC 9.510, Europe 910.4892(2.43GB), Boot 5.5229, MicroSDHC-Kingston 8GB Class10, TT Home 2.9.5.3093, W7-Prof.32-BIT, Google Chrom, Huawei Ascend G300(ICS 4.0.3)+Be on Road 3.7.1.2250(free map), Octavia II.combi 1.9TDI 77kW, HF Parrot MKi9000
Gumajz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavelgre 23. 7. 2012 14:24

Samozřejmě že vím že data zpracovává Ceda. Ale ty mapy na Googlu a v navigacích byly až na několik detailů stejné. Rozdíl byl vlastně jen v aktuálnosti mapy(chyby které jsme zde zadávaly byly aktualizací jednou za rok opraveny postupně i na Googlu, sice se spožděním ale byly. Jenže teď, když se podíváš na mapu Google tak zjistíš že je to už úplně jiná mapa a to ještě nedávno nebyla.(teď mapa Googlu obsahuje snad všechny vodní plochy, potoky a i ulice/silnice včetně žel.tratí jsou najednou "všechny" přesně zakresleny) A jak řikám ještě možná včera byla mapa "stejná" s mapou kterou mám v TT.
No a teď už právě naopak mi příjde, že má "zpoždění" moje mapa v TT :D . Jenže protože původní mapa Googlu byla "totožná" mohl jsem podle ni zadávat opravy(stačilo jen pohledem porovnat s TT, jestli je chyba i tam). Jenže teď budu mít asi smolíka, nepůjde nikde zjistit jestli je cesta na svém místě atd. :hm .
TomTom GO 730 Traffic, mapa Western_and_Central_Europe 2GB verze 910.4892, SD Kingmax 4GB.
Pavelgre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dejvicna 23. 7. 2012 15:34

Dobře založené vlákno, taky mě ta otázka zajímá, prvotní info je tady v článku - http://navigovat.mobilmania.cz/bleskovk ... -a-1321067
Musím souhlasit s Pavlem, Google má dnes (ale teprv pár dní:) aktuálnejší mapu než TT, s tím že má vyřešeny i věci, které hlásíme (konkrétně, nedávno jsme hlásil něco na Šumavě, když jse si to teď otvíralm, tak už byl jako podklad nová GOOGle mapa, a ta se přesně shodovala s mím návrhem.. z čehož neplyne, že by Google sledoval tohle forum, ale prostě uplně překopal svoje mapy). Google mapy umožňují v ČR zadávat chby (v Google mapě) přímo kliknutím na místo v mapě a popisem problému, který je následně odeslán.. Něco jsme otestoval, dnes mi na jeden problém napsali, že mám pravdu, že bude v Google mape opraveno, a že děkují za pomoc při aktualizaci..:))
Z toho všeho tedy plyne dotaz - pokud má Google a Tomtom stejného dodavatele mapových podkladů, lze očekávat, že Tomtom bude mít při příští (ideálně:) aktualizaci mapy stejnou mapu jako Google, nebo je situace taková, že Google má novou mapu, ale svoji, a Tomtom poskytovatele, který má stále mapu starou (tj. Google + úpravy CEDA), a tu bude mít nadále?
Mým přáním je tedy varianta 1, neb jsem si projížděl svoje, i starší hlášení chb mapy navi, a podklady Googlu jsou v této chvíli správné (až na opravdu drobnosti, podjezd budovou apod..:))
TT Go 750, NC 9.465.1074274.1, Mapa Europe_2GB 905.4754, TT Home 2.9.5.3093
dejvicna
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gumajz 23. 7. 2012 20:01

Tak se konečně Google hnul s mapami dobředu. To je jedině dobře. A zbytek dotazu je už jen na Gallena...
TT 730, NC 9.510, Europe 910.4892(2.43GB), Boot 5.5229, MicroSDHC-Kingston 8GB Class10, TT Home 2.9.5.3093, W7-Prof.32-BIT, Google Chrom, Huawei Ascend G300(ICS 4.0.3)+Be on Road 3.7.1.2250(free map), Octavia II.combi 1.9TDI 77kW, HF Parrot MKi9000
Gumajz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Akan 25. 7. 2012 17:45

Podrobnosti k této mapě lze naleznout v: "Diskuzní fórum, TomTom, TYREv5,4 na konci v článku k TYRE v6.0"
P.S.
Data vytváření geokódů pro obsah map v aplikaci Mapy Google jsou poskytována na základě licence společnostmi Navteq North America LLC ("NAVTEQ") a/nebo Tele Atlas North America, Inc. ("TANA") a/nebo jinými třetími stranami a jsou předmětem ochrany autorských práv a ostatních práv duševního vlastnictví vlastněných nebo licencovaných společnostmi NAVTEQ, TANA a/nebo těmito ostatními třetími stranami.

Google Maps and Google Earth rely on widely-recognized international standards for naming and mapping conventions. For example, for country and territory naming, we rely primarily on the ISO-3166 standard, which is recognized by the UN Statistics Division.

TomTom Licensed Content.

Country-Specific Notices:
4.5 Croatia, Estonia, Latvia, Lithuania, Poland and Slovenia
© EuroGeographics
4.34 Worldwide
© 2010 Europa Technologies
P.P.S.
O ČR tam není zmínka.
Akan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod piErcE 26. 7. 2012 14:13

Ano. Děkujeme, žes nám to akane objasnil.
Garmin Nuvi 3490
HTC Windows Phone 8X
piErcE
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gumajz 28. 7. 2012 22:40

Ani to nekomentuji.... :hmm:
Gumajz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gallen 31. 7. 2012 09:11

Dekuji za zajimave vlakno. Odpoved je trochu komplikovanejsi (a neni uplne v me kompetenci). Predpokladam, ze ucelena odpoved bude do tydne, tak prosim o trochu trpelivosti.
Gallen
Ceda, a.s.
Gallen
CEDA, výrobce map

Odeslat příspěvekod Gallen 8. 8. 2012 10:05

Dobrý den všem účastníkům fóra. Před dvěma týdny se docela významně změnila situace v oblasti map pro navigace. Google zveřejnil novou mapu na svém Google Maps (dále jen GM), která již není založena (v oblasti navigace) na datech TomTom (TT, dříve TeleAtlas), ale jde o vlastní mapové dílo googlu.
Jako podkladová geodatabáze pro novou verzi GM byla použita datová sada CEDA StreetNet (v dřívější verzi). Google následně na datech intenzivně pracoval, zejm. doplnil a upravil geometrii dle vlastních podkladů a zdrojů. Výsledek můžete vidět na současných GM. GM jsou tedy svébytné dílo. Vazby na původní StreetNet jsou omezené. Vazby na data TT téměř žádné.

Pro reportování chyb je vhodné objasnit pozici dat CEDA vs. TT
CEDA se podílí na 2 navigačních databázích: StreetNet (ČR a SR) jako vlastní geodatabázi a TomTom (TT, dříve TeleAtlas) jako výhradní partner pro Česko a Slovensko. Chyby a opravy se promítají do obou databází, které se liší svým rozsahem. Zjednodušeně, CEDA StreetNet v současnosti obsahuje téměř všechny pozemní komunikace včetně velké části lesních a polních cest, kompletní cyklistiské a turistické trasy. Z hlediska obsahu, tj. prvků, atributů a relací (např. manévry, jízdní pruhy, směrové tabule) jsou obě geodatabáze srovnatelné.

Reportování chyb
DF http://www.navigovat.cz bude i nadále soužit pro reportování chyb v datech. Popisná složka reportu se nezmění, odkaz na lokalizaci chyby v mapě jen minimálně. Google Maps lze nadále použít s tím, že geometrie i atributace linií mapy se může významně lišit. Nicméně i tak situaci v geodatabázích CEDA a TT určitě ověříme. Případně je možné použít i jiné mapové portály např. http://routes.tomtom.com (data TT), http://www.tomtom.com/mapshare/tools/ (data TT), http://www.fieldcollectorapp.com/ (data TT), www://topmap.hu/ (data STN).
Gallen
Ceda, a.s.
Gallen
CEDA, výrobce map

Odeslat příspěvekod Gumajz 9. 8. 2012 22:51

Já hodlám dále používat navigovat.cz......Dle mého názoru funguje nejlépe....Když se zadávají opravy přes MapShare atd, trvá to dlouho, a s nejistým výsledkem.... :-))
Gumajz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Akan 13. 8. 2012 21:34

Gallen píše:Dekuji za zajimave vlakno. Odpoved je trochu komplikovanejsi (a neni uplne v me kompetenci). Predpokladam, ze ucelena odpoved bude do tydne, tak prosim o trochu trpelivosti.

Používám tento odkaz, abych nezabral více místa, Váš další příspěvek jsem si přečetl pozorně.
Na portálu plánovače TYRE, který slouží jak pro Garmin, tak pro TomTom je mapa, kterou zmiňuji v příspěvku výše. Je to mapa GOOGLE, do které přispívá NAVTEQ a TeleAtlas (TANA), což je uvedeno v jejím použití (nutno kliknout v pravém dolním rohu na Podmínky použití). Mapa obsahuje mimo jiné také čísla popisná na území ČR. Můžete prosím doplnit svůj příspěvek o údaj, kdo je přispivatelem do této s TomTom a Garmin plně kompatibilní mapy za ČR?
P.S.
Běžně ji používám k vyhledávání podle čísel popisných a k tvorbě tratí v ČR a Rakousku.
Akan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gallen 20. 8. 2012 08:52

Dekuji za dotaz. Mozna sem trochu natvrdly, ale mohl bych poprosit o konkretni odkaz na planovac.
Gallen
Ceda, a.s.
Gallen
CEDA, výrobce map